Járvány

2020.03.06. 15:21

Nincs új fertőzött Magyarországon

Magyarországon eddig négy külföldi állampolgárt diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel, egyedi esetekről van szó, a cél a csoportos megbetegedések kialakulásának megakadályozása – jelentette be a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki, budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón a törzs vezetője, Lakatos Tibor.

A pénteki sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Magyarországon továbbra is négy betegről tudnak, nincs új koronavírus-fertőzött. Három iráni állampolgár a Szent László Kórházban, míg egy brit állampolgár Debrecenben van. 263 vizsgálat volt eddig. Folyamatban van a betegekkel kapcsolatban lévő személyek felkutatása. Lakatos Tibor beszámolt arról, hogy egyelőre csak egyedi esetek vannak, nincsenek csoportos megbetegedések – számolt be róla az Origo.

Egy holland férfi azonban eltávozott egy Budapest 18. kerületi rendelőből, aki esetleg fertőzött lehet. Őt keresik a hatóságok. Ha a rendőrök megtalálnak egy személyt, aki a járványügyi figyelmeztetés ellenére nem engedelmeskedik, később bűncselekmény miatt is felelnie kell.

Lakatos Tibor elmondta, hogy továbbra is zajlik a repülőtereken a szűrés a kockázatos országokból érkezők esetében. Több mint 6200 szűrés volt eddig. 419 ellenőrzés volt a közúti határátkelőhelyeken. A tranzitzónákban 305 fő van, de újabbakat nem fogadnak be – tette hozzá.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa elmondta: az egyik iráni egyetemista enyhe tüneteket mutat, a másik sokat köhögött, de már jól van, a barátnője várhatóan még sokáig kórházban marad, míg a debreceni kórházban ápolt férfinek csütörtökön vesekárosodásra utaló tünetei voltak, ezért infúziós kezelést kapott.

A kormány hamarosan tájékoztató kisfilmeket jelentet meg a koronavírussal kapcsolatban – jelentette be Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője. A tájékoztató filmek a megelőzésre helyezik a legfőbb hangsúlyt.

Ezek is érdekelhetik