Lehetőség a kibontakozásra

2018.09.29. 11:46

Magyar tehetséggondozó központ nyílt Kárpátalján

Megnyílt szombaton Beregszászon a Mathias Corvinus Collegium (MCC) fiataltehetség-programjának első külhoni oktatási centruma, amely a kárpátaljai magyar fiatalok felkarolásával, iskolán túli fejlesztésével foglalkozik.

Szalai Zoltán, az MCC ügyvezető igazgatója az MTI-nek azt mondta, fontos előrelépés az MCC tevékenységben az első határon túli tehetséggondozó oktatási centrum megnyitása. Hozzátette, Kárpátalján nagyon sok a tehetséges magyar gyermek, amit az is jelez, hogy több mint négyszeres volt a túljelentkezés. Külön kiemelte, hogy tapasztalatai szerint a kárpátaljai magyar szülők nagyon gondoskodók, törődnek gyermekeik jövőjének tervezésével.

Az ügyvezető igazgató kifejtette, hogy

az új oktatási centrum általános iskolásokat karol fel, szerteágazó, interdiszciplináris területekre is kiterjedő tehetséggondozással.

A kárpátaljai tanulók ugyanolyan szintű képzésben részesülnek anyaországi és helyi pedagógusok irányításával, mint az MCC hat hasonló, anyaországi centrumában tanuló társaik – jelezte.

Szalai Zoltán köszönetet mondott Orosz Ildikónak, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnökének, Váradi Natáliának, a kárpátaljai Genius Alapítvány igazgatójának és az Emberi Erőforrások Minisztériumának a beregszászi intézmény létrehozásához nyújtott segítségért.

Fábián Németh Beáta, az oktatási centrum igazgatója közölte: a központban huszonöt diák képzése kezdődik el egész napos, játékos hétvégi foglalkozásokkal.

A tehetségprogram fókuszában a cselekedve tanulás áll.

A diákok olyan területeken szerezhetnek tapasztalatokat, amelyek nem jelennek meg az iskolai oktatásban, mint például egészségügyi tudatosság, robotika, pénzügyi ismeretek, történelem, művészetek – mondta, megjegyezve, hogy a programot külön pszichológuscsapat is segíti.

Az 1996-ban alapított Mathias Corvinus Collegium a Tihanyi Alapítvány fenntartásában működő tehetséggondozó intézmény, amely – honlapjának megfogalmazása szerint – Kárpát-medence-szerte nyújt az oktatást kiegészítő, magas színvonalú képzéseket az általános iskola felső tagozatától kezdve az egyetemig.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában