Javaslat

2018.09.23. 15:26

Az egyetemistákat segítené a Párbeszéd

Egyetemistákat segítő intézkedési csomagot dolgozott ki a párt.

Barabás Richárd, a párt szóvivője vasárnap a budapesti Schönherz Kollégium előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: válságos a helyzet kollégiumi férőhelyek ügyében. Körülbelül 44 ezer kollégiumi férőhely van az országban, miközben csak a nappali tagozatos hallgatók száma ennek a négyszerese. Az ellenzéki párt ezt különösen tragikusnak tartja annak tükrében, hogy 2010 óta elszálltak az albérletárak: míg nyolc éve havi 40-50 ezer forintért ki lehetett venni egy szobát (rezsiköltséggel együtt), mára havi 70-80 ezer, de akár százezer forintba is kerülhet csak a lakhatás az egyetemistáknak.

A Párbeszéd elkötelezett abban, hogy a tudást és a tanulást folyamatosan támogatni kell – emelte ki a politikus, hozzátéve: ennek érdekében dolgozták ki három intézkedést tartalmazó javaslatukat, melyet a parlamentnek is benyújtanak.

Ez tartalmazza, hogy négy év alatt 25 ezerrel bővüljön a kollégiumi férőhelyek száma – mondta Barabás Richárd, megjegyezve: ennek többségére lenne szükség, de egyelőre ezt tartják reálisnak. A csomag második eleme szerint – berlini mintára – maximalizálnák és rögzítenék az albérletárak plafonját arra az átmeneti időre, amíg a kollégiumi férőhelyek felépülnek.

A párt intézkedéscsomagjának harmadik eleme az úgynevezett alapösztöndíj. Eszerint egy öt éves egyetemi időtávra, a jelenlegi árszínvonalon, havi bontásban összesen 3,5 millió forintot adnának minden egyetemistának.

Barabás Richárd szerint a kormány cserbenhagyta az egyetemistákat, és ezáltal a magyar családokat. A Párbeszéd viszont a kormánnyal szemben nem a nagytőke, hanem a magyar családok oldalán áll – hangsúlyozta a szóvivő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában