Járvány

2020.05.20. 12:22

A helyreállítási tervek kidolgozásába be kell vonni a kulturális ágazatot is

Fontos a munka nélkül maradtak megsegítése is.

Fotós: Sóki Tamás

Fotós: Sóki Tamás

Az Európai Unió a koronavírus-járvány utáni gazdasági újjáépítést és a társadalmi jólét helyreállítását célzó programjának kidolgozásába be kell vonni a kulturális és kreatív ágazat képviselőit is – jelentették ki az uniós tagállamok kultúráért felelős miniszterei videókonferencia keretében tartott tanácsülésükön kedden.

Nina Obuljen Korzinek, az Európai Unió soros elnökségét betöltő Horvátország kulturális minisztere az ülést követően Zágrábban tartott online sajtótájékoztatóján elmondta: a tanácskozás résztvevői annak fontosságát hangsúlyozták, hogy a várhatóan hosszan elnyúló újjáépítési időszak kezdeti intézkedéseinek meghozatalakor különös figyelmet kell fordítani a kulturális és kreatív ágazatok romló helyzetének megállítására, valamint az ágazatban munka nélkül maradtak megsegítésére.

A miniszterek egyetértettek abban, hogy a kreatív kezdeményezéseket és kulturális tevékenységeket támogató Kreatív Európa uniós program végrehajtása és annak 2020 utáni finanszírozása során maximális rugalmasságot kell alkalmazni a járvány okozta nehézségek áthidalására.

Az Európai Unió előtt álló időszak legtöbb részlete teljesen ismeretlen, ezért rendkívül fontos levonni a járvány okozta helyzet tanulságait. Elengedhetetlen a tagországok és szakminisztériumaik közötti folyamatos információcsere, valamint a körülmények feltérképezése a további lépések tervezése és gondos meghozatala szempontjából – tette hozzá a horvát miniszter.

Borítókép: illusztráció / Nina Obuljen Korzinek horvát kulturális miniszter beszédet mond a megújult és kibővített Pécsi Horvát Színház átadóünnepségén

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!