Hétköznapi veszély

2022.08.25. 06:44

Elárulta a szakértő: ezt nem szabad csinálni, ha tombol a vihar

Egy fizikus elárulta, mi az, amit biztosan nem jó ötlet tenni tomboló vihar és cikázó villámok idején.

Fotó: Shutterstock

Annak ellenére, hogy viszonylag kevés az esélye annak, hogy valakibe belecsapjon a villám, és általában házon belül védve érezzük magunkat a viharokkal szemben, még így is van, amit jobb, ha nem teszünk égzengés idején.

Egy fizikus árulta el ugyanis, nem jó ötlet sem zuhanyozni, de még mosogatni sem vihar idején.

Az angliai Notthingham Trent University tudósa, James Rawlings a The Conversation folyóiratban részletezte ennek okait: 

A zivatarban a felhők egyfajta generátorként viselkednek, mivel szétválasztják a pozitív és negatív töltéseket. Ahogy a zivatarfelhők mozogni kezdenek, ellentétes töltést hoznak létre a talajban. Ha a kisülések útjában olyan tárgyak vannak, amik tulajdonságuk miatt jó vezetők is (ilyen például a fém), akkor a villám nagyobb valószínűséggel csap majd oda.

A fizikus szerint e tekintetben a fémhuzalok, csövek, de maga a víz is kényelmes utat biztosíthat ahhoz, hogy az elektromosság egy adott útvonalon haladjon végig. Így pedig a zuhanyzás sem igazán biztonságos tevékenység, ha azt valaki egy heves, villámcsapásokkal kísért vihar idején tenné meg az otthonában.

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) pedig még a mosogatást is a kockázatosabb tevékenységek közé sorolja – írja a Bors.

A szakértők szerint villámlás idején kerülni kell a konnektorba dugott eszközök, így például a számítógép és a televízió használatát is.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!