Kultúra

2012.09.26. 11:52

Lénáról és Musztafáról is forgattak a jövő dokumentumfilmesei

A Színház- és Filmművészeti Egyetem mesterszakos dokumentumfilmesei egy hetet töltöttek Orosházán és a térségben, ahol vizsgamunkáikat forgtatták.

Cs. I.

Együttműködési szándékkal kereste meg az orosházi önkormányzatot a Színház- és Filmművészeti Egyetem. Az volt a cél, hogy a dokumentumfilm és rendező szakos hallgatók Orosházán készíthessenek dokumentumfilmeket.

- Az osztályaimat mindig megismertetem a magyar vidékkel. Kimozdulunk a fővárosból, hogy ne csak a nagyvárosi létből merítsenek témákat a fiatalok - szólt orosházi célállomásuk megtalálásának előzményéről Almási Tamás, Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, operatőr, a Színház- és Filmművészeti Egyetem professzora.

- Ingergazdag ez a vidék. Most is az a szándékom, hogy lássák, tapasztalják meg a fiatal filmesek, miként élnek, szeretnek, dolgoznak az emberek errefelé. Három forgatócsoport dolgozott a környéken egy héten át, 2-3 hónap múlva vágóasztalra kerül az anyag.

Az együttműködés arról is szól, hogy a filmek tulajdonjoga az egyetemé marad, a művészi felügyeletet is ellátják, a szerzői jog az alkotókat illeti meg. Ezek lesznek a fiatalok vizsgafilmjei. A város minden filmből kap másolatot, azt nyilvános helyeken is sugározhatja, felhasználhatja önkormányzati céljaira, a helyi televízióban, levetítheti rendezvényein.

- Valamennyi stáb 2-3 témával rendelkezik. De ember tervez, a mindennapok pedig átírják az elképzeléseket. Az orosházi helyszíneken szerettük volna humorosan megközelíteni a témákat. Arra törekedtünk, ezek a filmek legyenek élményszerűek és nézhetőek - fogalmazta meg szándékukat a filmrendező.

Gaszner Veronika hallgató elárulta, az orosházi erőemelőről, Musztafa Imréről, valamint a világjáró Lénáról forgatott filmet. Ellátogatott az orosházi konzervüzembe is, a fiatal operatőrnek tetszett a helyszín, valóban ingergazdag közegnek nevezte az orosházi színhelyeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!