Kultúra

2008.06.22. 17:30

Sokakat magával ragadott a múzeumok éjszakája

Varázslatos, simogató nyári levegő, füstölők illata fogadta szombaton éjjel a gyulai várhoz érkezőket. A vár falánál az égő gyertyák úgy tündököltek, mint megannyi csillag. Jósnő tolmácsolta kártyából az angyalok üzenetét, reneszánsz ruhás fiúk, lányok kevergették a szerelmi bájitalt.

Hírlap-összeállítás

A várfalról égő fáklyaként tüzes nyilakat lőttek a gyulai íjászok a tó felé. A tüzet pedig nem csak szerelmesek ugrották át, volt, aki egészségéért próbálkozott.

Szent Iván éjjelén állítólag megnyílik egy kapu, melyen át eljönnek hozzánk a tündérek. Akik pedig tüzet ugranak, azoknak teljesül a kívánságuk.

A nyári napforduló napját már a kereszténység előtt ünnepelték az emberek. A gyulai várhoz több százan ellátogattak ezen az éjszakán, minden eddiginél többen — mondja Árgyelán Adrienn, a rendezvény szervezője.

A Corvin János vármúzeum kapuja ezen az éjjelen, a múzeumok éjszakáján 23 óráig nyitva maradt. A Dreamsonik együttes misztikus zenéjével hódított, Gyulán alakultak 2004-ben — holdfogyatkozáskor.

Békéscsabán is több százan érdeklődtek

A Munkácsy-emlékházba szervezett, éjfélkor kezdődő tűzshow-n például a késői időpontban közel háromszázan csodálták meg a lángok táncát. Emellett a játszóház és a Szentivánéji kaszinó is számos érdeklődőt vonzott.

A Munkácsy Mihály múzeum ünnepi, gyertyafényes és kosztümös tárlatvezetése is népszerű volt a kilátogatók körében. A rendhagyó esemény sok résztvevőnek szolgáltatott megfelelő indokot a nemrégiben felújított intézmény felkeresésére.

Az Élővíz-csatornán biztosított lampionos csónakázás hírére szintén rengetegen ragadtak evezőt.

Orosháza szokatlan programokkal várt

Szokatlan programokkal várta szombat éjjel az orosházi Szántó Kovács János Területi Múzeum a látogatókat. Rózsa Zoltán igazgató elmondta, azt remélték, a játékos akadályverseny meg a táncház családi és baráti társaságok érdeklődését is felkelti.

A pikáns program megtette hatását, 31 csapat nevezett. Helyi fiatal együtteseknek is biztosítottak fellépést, de volt náluk tűzhordás is. Késő este menetdobokkal, fáklyákkal útra keltek, hogy a hangoskodással, meg a fényekkel az ártó lényeket elűzzék és legyőzzék a sötétséget. No meg a még ébren lévőket csatlakozásra csábítsák. Éjfélkor nem maradhatott el a tűzugrás a múzeum előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!