Közélet

2016.12.06. 10:53

Békésben költik a legtöbb pénzt karácsonyi ajándékra

Kenyérpirító, vasaló, porszívó, mikró vagy egyéb háztartási kisgép beszerzését majdnem minden ötödik ember tervezi karácsonykor, de a sláger továbbra is a mobiltelefon. Utóbbi minden harmadik háztartásban kerül majd a karácsonyfa alá - ez derül ki egy hazai műszaki áruházlánc legfrissebb, 18 év feletti lakosságra súlyozott felméréséből. A magyarok fele 25 ezer forintot költ ajándékokra, de akad olyan megye is, ahol a 100 ezer forintot is meghaladhatja ez az összeg.

BEOL

607292182

Fotó: Milkos

A magyarok közel 40 százaléka saját bevallása szerint nem szereti az utolsó pillanatra hagyni az ajándékok megvásárlását, ezért folyamatosan nyitva tartja a szemét. Így akad olyan is, aki már nyáron beszerez egy-két karácsonyi meglepetést. Nagyjából ugyanilyen arányban vannak azok, akik az adventi időszakban járják a boltokat, de minden ötödik ember még így is főként az utolsó héten vásárol be. A férfiak közt magasnak mondható, 6,5 százalék azoknak az aránya, akik még ennél is tovább halogatják a dolgot, és az utolsó napon keresnek ajándékokat.

A megyék közt is eltérés mutatkozik ezen a téren, míg Békésben a többség advent alatt szerzi be a fa alá valót, addig Hajdú-Biharban sokan az utolsó hétre hagyják mindezt.

A felméréséből kiderült, hogy a magyar lakosság fele 25 ezer forint alatt tervezi a karácsonyi költést, negyede pedig 25 és 50 ezer forint között. Akadnak azonban olyan megyék, ahol ennél többet adnak majd ki az ajándékokra, Nógrád és Tolna megyében például 50-100 ezer forint körül mozog ez az összeg.

Érdekes a megoszlás abban a kérdésben, hogy főként miből állják majd a vásárlásokat a magyarok. A többség saját állítása szerint személyes megtakarítását fordítja erre, ugyanakkor míg a férfiak mindössze 3%-ának, addig majdnem minden tizedik nőnek belefér az is, hogy kölcsönkérjen a családtól vagy a barátoktól.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Képünk illusztráció. Fotó: Thinkstock
[/caption]

A legtöbbet, akár 100 ezer forintot is költő megyék: Békés, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna és Vas megye. Békésben majdnem mindenki saját megtakarítását fordítja majd erre a célra.

A mobiltelefonok népszerűsége - nem túl meglepő mód - továbbra is töretlen: minden harmadik magyar karácsonyfa alá kerül majd legalább egy.

A slágertermékek listáján az olyan háztartási kisgépeket, mint a vasaló, a mikró, a kenyérpirító vagy a porszívó a laptop, a számítógép és TV követi. Emellett majdnem minden tizedik ember kamera, fényképezőgép vagy hangfal ajándékozását is tervezi.

A megyék közül mobiltelefont leginkább Nógrádban és Bács-Kiskunban vásárolnak ilyenkor, a háztartási kisgépek Baranyában és Nógrádban, míg a televíziók Pest, Komárom-Esztergom és Tolna megyében a legkelendőbbek. Békésben a gyümölcscentrifugák és turmixgépek is népszerűek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!