Közélet

2016.03.06. 13:04

Küzdőszellemű fiatal, békéscsabai atléta

Nem a világot akarja megváltani, hanem ismerve saját teljesítőképességének a határait, azokat kissé feszegetve ugyan, de szeretne a tanulásban és a sportban is a legtöbbet elérni. Pár év múlva pedig hivatásának tekintve a fogorvoslást, abban akar kiteljesedni. Ez egy 22 éves, Algériában született, de Békéscsabán felcseperedett, a munka világába Párizsban, Disneyland-ben belekóstoló és napjainkban a Szegedi Tudományegyetem fogorvosi karán tanuló, sportoló fiatalembernek semmi nem lehetetlen.

Csete Ilona

Az ifjú titán, a Szegedi Tudományegyetem Fogorvos Tudományi Karán tanul, kiválóan. A tanulás mellett versenyszerűen sportol. Nem is akármilyen sikerrel — így ajánlották az egyetemről figyelmünkbe Beghdadi Younes hallgatót.

A békéscsabai atléta, gátfutó a Jó tanuló, jó sportoló pályázat második helyezettje. De sorolhatnák legjobb eredményeit a futópályákról is: az egyetemi, főiskolai országos bajnokságon, a MEFOB-on 110 méter gátfutáson 2. hely, az utánpótlás országos bajnokságon 110 méteres gátfutáson 3. hely. Maradjunk a sportberkekben, s ne szaladjunk ennyire előre. Younes-tól azt is megkérdeztük, amit mások esetleg nem mernek.

— Miként kerültél Algériából Békéscsabára? A családodról mit kell tudni?
— Édesapám nagyon régen a Vízműben tanult, amikor megismerte anyukámat. Közös életük Algériában kezdődött, ott születtünk, van két nagyobb testvérem, majd a polgárháborús helyzet miatt Békéscsabára költözött a család. Ennek már több mint húsz éve. Nővérem és bátyám már Franciaországban él. Bátyám fogtechnikus. Amikor megismertem ezt a munkát, elhatároztam, fogorvos leszek. A Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban már tudatosan erre készültem.

— Traumaként élted meg, hogy az egyetemre elsőre nem vettek fel...
— Valóban. De olyan nagy lecke volt ez, hogy egy éven át csak erre koncentráltam, kizárólag a felkészülésemre. Nagyon akartam a sikert. Ezt egyébként a sport plántálta belém. A sport kitartásra, céltudatosságra nevel.

— Mióta sportolsz?
— Bátyám volt a példa. Ő versenykerékpáros volt már Algériában, felnőttként Franciaországban folytatta. Én 6 évig fociztam, majd kiderült, jó futó vagyok. Urbanikné Rosza Máriához kerültem, Marcsi néni beajánlott Medovarszki Jánoshoz. Nála teljesedtem ki igazán 110 és 60 méteres gáton. Szerintem az atlétika legtechnikásabb ága a gátfutás. A megyei sikerek hamar jöttek, élveztem ezt. Majd beérett az országos dobogós hely többször, egyéniben is. Válogatott lettem, nemzetközi versenyen is helytálltam.

— Miként oldod meg az edzéseket? Ki segít Békéscsabán és Szegeden?
— A Békéscsabai Atlétika Club igazolt atlétája vagyok. Kéthetente hazajárok, de napi szinten edzek Szegeden. Baji Balázs nagyon sokat segített nekem, az ő közreműködésével állítottuk össze az edzéstervemet.

— Harmadéves egyetemista vagy. Fogorvosi tanulmányaidat hogy egyezteted össze a sporttal, az egyetemisták színes és mozgalmas életével?
— Nagyon nehéz vizsgaidőszakon vagyok túl, de a sport nélkül nem menne a tanulás és fordítva is igaz. Életformám a mozgás. Van barátnőm, akit nagyon szeretek. Ő ezt elfogadja. Tudom, hol a helyem az atlétikában. Ismerem a képességeimet, az esélyeimet, azt, hogy az eredményességért mennyit kell edzenem. Most kimaradt a fedett pályás verseny éppen a tanulás miatt. Mérlegeltem, mi a fontosabb. A tanulás volt. Stresszes időszak van mögöttem, előre nézek és készülök a tavaszi versenyekre. Küzdőszellem vagyok.

— Ha meghallják Beghdadi Younes nevét, felkapják a fejüket az emberek. Adódik a kérdés, hiszen a migránsválság hónapjait éljük: származása miatt érte őt bántás, megkülönböztetés?
— Szeretem Békéscsabát, ahol felnőttem. Beilleszkedtem. Nem voltak gondjaim. Szeretem Szegedet, ahol most élek és tanulok. Ez a város multikulturális. A barátaim intelligens emberek, elfogadtak. Ez a lényeg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!