Közélet

2016.03.20. 11:44

Kártalanítják valaha a Barnevál dolgozóit?

Arra kérdezett rá egy jobbikos országgyűlési képviselő Fazekas Sándor miniszternél, hogy kaphatnak-e teljes kártalanítást a Barnevál volt dolgozói és beszállítói. A tárcavezető azt mondta, hogy a károk rendszerszintű megtérítéséről az állam nem tud gondoskodni.

Licska Balázs

Részesülhetnek-e valaha teljes kártalanításban a békéscsabai Barnevál dolgozói és beszállítói? – ezt a kérdést tette fel Magyar Zoltán jobbikos országgyűlési képviselő Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek. Ahogy a kérdés, úgy a válasz is elérhető az Országgyűlés hivatalos oldalán.

Magyar Zoltán emlékeztetett, 2006-ban, tehát tíz éve kezdődött meg a csődeljárás és felszámolás a Békéscsabai Baromfifeldolgozó, Szolgáltató, Kereskedelmi és Ingatlanértékesítő Kft. ellen, mivel az 450 millió forintnyi adótartozást halmozott fel. A dolgozók és a beszállítók viszont azóta nem kapták meg a teljes bérüket, mellyel a cég tartozott nekik. Mint írta, bár néhányan kaptak kétszer 50 ezer forintot, de az igazából alamizsnának tekinthető.

Saját hasznukra és kockázatukra végeznek gazdasági tevékenységet piaci működésük során Magyarországon a magántulajdonban lévő vállalkozások, és az állam keretszabályokkal – amelyek közé a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvény is tartozik – ehhez teremti meg a szükséges jogi kereteket – írta válaszában Fazekas Sándor. Mint fogalmazott, a felszámolás alatt lévő Barnevál beszállítóinak ügyéről az agrártárca is értesült.

Kiemelte, a minisztérium számára a kistermelők problémái kiemelt fontossággal bírnak. Ugyanakkor – jogi és pénzügyi lehetőségek hiányában – a felszámolás keretében meg nem térülő termelői és dolgozói károk rendszerszerű megtérítéséről nem tudnak gondoskodni.

Ezt követően arról írt Fazekas Sándor, amiről lapunk is beszámolt február végén. A felszámolóbiztos tájékoztatása szerint az év végére ugyan befejeződhet a Barnevál felszámolása, de a tartozások száz százalékos megtérítésére valószínűleg nem lesz lehetőség. A társaságnak ugyanis még vannak értékesítetlen vagyontárgyai, amelyeket jelzálog terhel, és a jogszabályok alapján a tartozások kielégítése során elsőbbséget élveznek a pénzintézetek.

A felszámolóbiztos tájékoztatást adott arról is, hogy mindeddig már több millió forintot fizettek ki, kétszáz embernek már nem tartoznak. A tartozás jelentős része, 200 millió forint az ügynevezett állásidőből adódik. Ez alatt azt kell érteni, hogy másfél évig azt javasolták a munkavállalóknak, hogy tartsák fenn a munkaviszonyt a továbbműködés reményében, de akkor tényleges munkavégzés már nem volt.

Majd azt részletezte Fazekas Sándor, hogy a szaktárca több intézkedést is hozott a hazai mikro-, kis- és közepes méretű gazdaságok működési feltételeinek javítása és fejlesztése érdekében, és hogy a baromfiágazatban tevékenykedők kedvező támogatási lehetőséggel élhetnek. Megjegyezte azt is, hogy a baromfitartók számos módon kaphatnak támogatást a Vidékfejlesztési Programban, és hogy a hitelprogram is elérhető számukra.

Fazekas Sándor az írásbeli válasza végén reményét fejezte ki, hogy mindezek olyan segítséget nyújthatnak az érintett termelői rétegnek, amely a mezőgazdasági tevékenységük fenntartására ösztönzi őket, és a korábban elszenvedett káraik negatív hatásait enyhítik.

Tíz éve kezdődött a békéscsabai baromfifeldolgozó felszámolása. Bár a cégnek még van olyan vagyona, amit nem értékesített, ha az megtörténik, akkor is elsődlegesen a bankok kapnak pénzt.

Címkék#Barnevál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!