Közélet

2015.05.12. 16:09

Ennyi pénzt még nem kapott Békés megye felsőoktatása

A Szent István Egyetem és konzorciumi partnerei – így Békéscsaba, Gyula és Szarvas többek között – hat nyertes pályázatot adtak be, melyeknek köszönhetően 1,5 milliárd forint érkezik a Békés megyei felsőoktatásnak – jelentették be kedden az egyetem békéscsabai campusán tartott sajtótájékoztatón.

L. B.

Ezek révén nemzetközi kutatócsoportokat hoznak létre, a képzések egy része duális rendszerűvé alakul, erősítik a tudományos és kutatói munkát. A Smart City-projekt célkitűzése Gyulán az élelmiszer- és egészségipar, a turizmus fejlesztése, a Tudás-Park-projekt révén a nyomda- és a gépipar, az informatika fejlesztési lehetőségeit tekintik át Békéscsabán, valamint Szarvason erősítik a mezőgazdasági vízgazdálkodási képzést – részletezte dr. Bíró Tibor dékán.

A Szent István Egyetem rektora, dr. Tőzsér János reményét fejezte ki, hogy a pályázatoknak köszönhetően, továbbá a helyi vállalkozások bevonásával erősítik Békés megye gazdasági és társadalmi életét, lesz lehetőség a felsőoktatási intézmény képzéseinek további fejlesztésére.

– Fontos, hogy legyen Békés megye felsőoktatásának jövőképe. Ebben közös a felelősség, és ezért együtt is kell cselekedni – fogalmazott Gajda Róbert megyei kormánymegbízott. Emlékeztetett, hogy a közelmúltban kidolgozták az úgynevezett S3-stratégiát, és egyértelmű volt, hogy Békés megye fejlődése elképzelhetetlen erős felsőoktatás nélkül. Mint mondta, lényeges minden egyes európai uniós támogatás lehívása, ami kutatás-fejlesztésre elérhető.

– Látható az együttműködés a gödöllői székhelyű Szent István Egyetem és Békés megye között – emelte ki Szarvas Péter. Békéscsaba polgármestere a megyeszékhelyet érintő projektről elmondta, az közel hozza egymáshoz a húzóágazatokban működő, minőségi, képzett munkaerőt igénylő cégeket az egyetemi kreativitással, a magas szintű szürkeállománnyal.

– Életképes Gyulán a felsőoktatás – hangsúlyozta dr. Görgényi Ernő. A fürdőváros első embere beszélt arról, mindenkinek érdeke, hogy erősítsék a Békés megyei felsőoktatást, és ezzel megállítsák az elvándorlást, a népességfogyást. Hozzátette, a projekt révén erősödhet az élelmiszeripar, ami a megye számára kitörési pontot jelent.

– Ekkora lehetőséget, ennyi pénzt még nem kapott Békés megye felsőoktatása. Ezek a pályázatok megalapozzák a jövőt – hangsúlyozta Babák Mihály. Szarvas polgármestere kitért arra, hogy a projektek Békés megye hasznára válnak, áttörést hozhatnak a térség gazdaságában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!