Közélet

2014.10.07. 19:35

A vértanúk emlékére állítottak szobrot

Gera Katalinnak, Újkígyós szülöttének újabb köztéri szobrát leplezte le kedden dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Szebellédi Zoltán, a város polgármestere.

BEOL

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek állít emléket az alkotás a művelődési háznál. A szobrot Andrási Elemér újkígyósi plébános szentelte fel, áldotta meg. Szebellédi Zoltán elmondta, a helyiek régi vágya valósult meg az alkotással, Újkígyós telepítése 200. évfordulójának ez egy rangos eseménye, tisztelgés az ősök előtt is.

[caption id="" align="alignleft" width="370"] Fotó: Kiss Zoltán
[/caption]
Dr. Semjén Zsolt hangsúlyozta, a magyarság nagy nemzeti ünnepeire emlékezések arról is szólnak, hogy hitet, erőt, büszkeséget merítsünk, levonjuk a történelmünkben rejlő tanulságokat, mi az, ami a megmaradásunkhoz kell. Kiemelte, magyarnak lenni küldetés, azért, hogy a magyar nemzet fennmaradjon.

Az ünnepségen Banner Zoltán művészettörténész az alkotót és a szobrot is méltatta, a helyi Tengelic Énekegyüttes és a Széchenyi István Általános Iskola diákjai színvonalas ünnepi műsorral emlékeztek a szabadságharc hőseire. A szobron pedig ott a felirat: „Örök emlékezetül a szabadságharc vértanúinak.”    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!