Közélet

2014.06.03. 11:55

Devizahitelek: érvénytelen az árfolyamrés!

A Kásler-ügyben érvénytelenek az árfolyamrésre vonatkozó szerződéses rendelkezések – mondta ki keddi döntésében a Kúria.

MTI / Beol.hu

A jogi képviselők felszólalásával elkezdődött a gyulai Kásler Árpád kontra OTP Bank polgári per tárgyalása a Kúrián kedden délelőtt. Kásler Árpád és felesége azért fordult bírósághoz, mert álláspontja szerint tisztességtelen az a devizahitel-szerződésükkel kapcsolatos kikötés, amely szerint a kölcsönt svájci frankban a folyósítás napján érvényes vételi árfolyamon állapítják meg, ugyanakkor az egyes fizetendő részletek forintösszegét majd az esedékesség napját megelőző napon érvényes eladási árfolyamon kell meghatározni.

Az MTI tudósítása szerint Gadó Gábor ügyvéd, a másodrendű alperes OTP Jelzálogbank jogi képviselője felszólalásában elmondta: azt kérik a Kúriától, állapítsa meg, hogy a Szegedi Ítélőtábla másodfokú jogerős ítélete törvénysértő volt, azt helyezze hatályon kívül, és utasítsa el a felperesek keresetét. (A Szegedi Ítélőtábla 2012 áprilisában kimondta, hogy a vitatott, perbeli szerződéssel ellentétben nem eladási, hanem vételi árfolyamon kell kiszámítani a törlesztőrészleteket.)

A pénzintézet jogi képviselője kifejtette, hogy az árfolyamrés - a vételi és az eladási árfolyam különbözete - alkalmazása önmagában nem teszi tisztességtelenné a szerződést. A szerződés világos, egyértelmű rendelkezéséket tartalmaz, a fogyasztó pedig észlelhette, hogy a vételi és az eladási árfolyam eltér.

Kásler Árpád a tárgyaláson megvált jogi képviselőjétől, és úgy döntött, személyesen jár el. Ennek keretében tartott felszólalásában azt hangoztatta, hogy a szerződés teljesítése során nem volt devizaátváltás, ezért az összes ezzel kapcsolatos kamat, költség szerinte jogellenes. A Szegedi Ítélőtáblára hivatkozva a felperes felvetette: ha nem volt átváltás, akkor miért számítanak fel árfolyamrést. Az árfolyamrés összes járulékos költsége szerinte jogellenes.

A felperes azt is hangsúlyozta, hogy az ügyben a magyar törvények szerint kell eljárni, amelyek alapján szerinte a szerződése kapcsán megállapítható a csalás.

– A Kúria tartsa és tartassa be a magyar törvényeket, és tegye át az ügyészségre az ügyet – hangoztatta a tárgyalás során Kásler Árpád, aki azt kérte a Kúriától, tegye jóvá mindazt, ami az elmúlt években történt, és ami miatt sok család lett földönfutó.

A Kúria felülvizsgálati döntése szerint a Kásler házaspár és az OTP közötti devizahitel szerződésnek érvénytelen az a két pontja, amely a vételi és az eladási árfolyamra vonatkozik, és ahelyett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) mindenkori hivatalos árfolyamát kell alkalmazni. Egyebekben a vitatott szerződés érvényben marad. Ebben az ügyben a Kúria kizárólag a Kásler házaspár szerződéséről döntött.

FRISSÍTÉS!

A Kúria június 16-án jogegységi döntést hozhat több, devizahitellel kapcsolatos kérdésben – jelentette be Wellmann György, a Kúria Polgári Kollégiumának vezetője kedden Budapesten, a Kásler kontra OTP per tárgyalása után tartott sajtótájékoztatón.

Wellmann György kifejtette: azokat a pontokat érinti majd a jogegységi döntés, amelyek a 2013 decemberében közzétett, előző jogegységi határozatból kimaradtak.

Négy olyan kérdést mérlegel majd a Kúria Polgári Kollégiuma, amelyek a szerződési feltételek tisztességtelenségével kapcsolatosak. Megvizsgálják, hogy a devizaalapú fogyasztói kölcsönszerződés mint szerződéstípus tisztességtelen-e a tekintetben, hogy az árfolyamkockázatot a fogyasztó viseli, valamint a pénzintézet, az árfolyamkockázattal kapcsolatos, esetlegesen tévesen adott tájékoztatása miatt tisztességtelen-e a szerződés.

A Kúria vizsgálja továbbá, hogy az egyoldalú szerződésmódosítás milyen körülmények között felel meg az átláthatóság követelményének, valamint azt is, hogy az árfolyamrés alkalmazása tisztességtelen-e - közölte Wellmann György. Hozzátette: nincs garancia arra, hogy már június 16-án lesz döntés, de reméli, hogy még az ítélkezési szünet előtt megszületik a jogegységi határozat, amely kötelező minden magyar bíróságra.

<!-- Devizahitelek: érvénytelen az árfolyamrés! A Kásler-ügyben érvénytelenek az árfolyamrésre vonatkozó szerződéses rendelkezések – mondta ki keddi döntésében a Kúria. MTI / Beol.hu Korábbi cikkeink a témában - Devizahitelek: nem lesz tömeges érvénytelenítés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!