Közélet

2014.03.14. 15:14

Bontások a Barnevál területén

Gyerekzsivaj tölti majd be a gépzúgás után a békéscsabai Barnevált. Az Orosházi úti híd bontása miatt majd a gyáron keresztül járhatnak biztonságosan a gyerekek a híd lábánál lévő Mackó-Kuckó Óvodába. Ezelőtt azonban még épületrészeket is bontanak a gyár területén, hogy aztán ingatlanokat adhassanak el.

Ny. L.

Az már évekkel ezelőtt eldőlt, hogy baromfi-feldolgozás nem lesz a békéscsabai baromfi-feldolgozóban, többszöri pályáztatás után sem sikerült ugyanis eladni a gyárat. A technológiára, a gépekre akadtak vevők, ezeket értékesítette a felszámoló. Néhány éve bontásra adták el a libafeldolgozó és a továbbfeldolgozó, valamint a hűtőház épületét. Az első kettőt le is bontották a vevők, a hűtőházat nem. Ez a három rész mintegy egyharmadát teszi ki az öthektáros területnek.

Tavaly novemberben sokadszorra pályáztatta meg a Barnevált a felszámoló, immáron ingatlanrészenként, és négy épületre jelentkezett vevőjelölt. Mivel az egész Barnevál egy társasházként szerepel az ingatlannyilvántartásban, ahhoz, hogy a lehető legrövidebb időn belül önálló helyrajzi számokat kapjanak a megvásárolandó ingatlanrészek, több előírásnak is meg kell felelni. Ezért bontások is zajlanak a területen, és amennyiben létrejönnek az üzletek, az Orosházi út felé két bejárat nyílhat. Csütörtökön ottjártunkkor Szathmáry Tibor felszámolóbiztos dr. Rajnai Csaba ügyvéddel az eladási megállapodásokat készítette elő.

– Utánajártunk, milyen feltételeket kell teljesíteni, hogy a szerződéseket megköthessük – magyarázta Szathmáry Tibor. – Az ehhez szükséges bontásokat a vevők végzik el. Az adásvételekhez kell a jelzálogjogosultak jóváhagyása is. Ha létrejön a négy adásvétel, a Barnevál újabb egyharmada talál gazdára.

Érdeklődésünkre a felszámolóbiztos kitért arra, a csődtörvény pontosan rögzíti, hogy az eladásokból befolyt összegből a hitelezők közül milyen sorrendben kit, mennyi pénz illet meg. Dolgozói kifizetések is lesznek, ha a szerződéseket megkötik, és megjön a pénz, de hogy ez hány százalékot tesz ki, azt most még megjósolni sem lehet.

Szathmáry Tibor hangsúlyozta, törekszenek arra, hogy a következő hónapokban a vevők ingatlanrészei megfeleljenek az összes előírásnak, amit a hatóságok, hivatalok támasztanak velük szemben. A felszámoló hozzátette, mindenhol pozitív hozzáállással találkoznak, ami segítheti és gyorsíthatja a folyamatot.

Kacsavágóhíd épül az orosházi Barneválnál
Az orosházi Barnevál Október 6. utcai telepén kivitelezők dolgoznak. Kacsavágóhíd épül, ahol éves szinten 800 ezer hízott és 1,2-1,3 millió sovány libát és kacsát vágnak majd. A beruházás több ütemben készül el. A nagynyomásos sterilizáló és a csomagolóüzem után a hűtőházon a sor. Kutni József, a telepet a felszámolásból megvásároló Green-Divízió Kft. ügyvezetője elmondta, az 500 tonna kapacitású hűtőháznak a gépészeti berendezéseit a napokban megrendelték.

A harmadik ütemben pedig a feldolgozáshoz szükséges pályák, berendezések beépítését oldják meg. Várhatóan ősszel indulhat el a munka. Napjainkban a közművek átalakítását végzik a kivitelezők, az udvaron a bontási munkák zajlanak. A beruházás részeként egy 500 milliós technológiavásárlási forrásra várnak, a pályázat eredményét még nem hirdették ki.

Címkék#Barnevál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!