Közélet

2014.02.28. 11:23

Több fejlesztés várható Orosházán

A pénteki képviselő-testületi ülésen ismertették dr. Dancsó József polgármester lemondó nyilatkozatát, szó volt a kormányablak kialakításáról, játszóterek építéséről, végül a Leader-csatlakozás került napirendre.

cs. i.

Fejlesztések és költségcsökkentések
Orosházi képviselők játékos vitája, Leader-csatlakozása

A pénteki, orosházi képviselő-testületi ülésen elsőként Zalai Mihály alpolgármester ismertette dr. Dancsó József polgármester lemondó nyilatkozatát (aki az államkincstár elnökeként dolgozik februártól).
A Lehel utcai óvoda energetikai korszerűsítését egyhangúlag elfogadta a testület.

Lustyikné dr. Papp Anikó a járási hivatalvezető beszámolt a tavalyi évükről. Beszámolóját kiegészítette a szervezeti változásaikat illetően. A járási gyámhivatalvezető lemondott, február elsejétől dr. Horváth Éva került kinevezésre. 2014. január 1-től a falugazdászok által ellátott hatáskörök, személyek átkerültek az agrárkamarához, így 10 fővel csökkent a létszáma járási hivatalnak. Azt már Horváth József képviselő tette hozzá, hogy hamarosan a falugazdászok elhelyezése megoldódik a földhivatal épületében.
- A kormányablak kialakítása kapcsán megújul az épület, a főtér részeként gazdagodik ezzel is a város - tette hozzá Zalai Mihály alpolgármester.A polgármesteri hivatal beszámolóját is vita nélkül elfogadták a képviselők.

Első világháborús emlékműveit felújíttatná a város pályázati forrásból. Németh Béla képviselő a centenáriumi bizottságot bemutatta (Koszorús Oszkár, Verasztó Antal, Rózsa Zoltán, Németh Béla), elképzeléseiket ismertette. Felhívással élnek a lakosság irányába, otthon szunnyadó relikviákat, fotókat várnak a múzeumba. A hősi temető rendezését tervezik az alvégi temetőben. A gyopárosi hősi emlékparkban (1156 fát ültettek az elődök), ott fapótlást terveznek. Ott lesz az idei hősök napi megemlékezés. 2015. májusára könyvet jelentetnek meg.

Téma volt az ifjúság. Két pályázatot ad be az Orosházi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat. A képviselők elismerően beszéltek a GYIÖK eddigi tevékenységéről. Az önkormányzati óvodával kapcsolatos döntések után foglalkoztak a városatyák a játszóterek kialakításával. 25 millió forintot tervezett idén az önkormányzat játszótérépítésre.

Elekes Lajos alpolgármester elmondta, a  költségvetést csökkenteni lehet, nem kell kerítés, bekamerázás a fürdő területén.
- Ezt a megtakarítást a kalandparkra fordíthatnánk. Ifjúságnak olyan attrakciót tudunk létrehozni, ami a fiatalok körében vonzó. Gyopároson nőhet az idegenforgalom, ami hat a fürdő és a szállodák pozitív kihasználtságára.

Fetser János méltatlannak nevezte, hogy az égetéssel napjainkban ,,kifüstölik,, a turistákat, a szállodák vendégeit. Nem építették meg a fedett uszodát - sorolta a képviselő.
- Ott a tó, az erdei sétányok, a fürdő környezete elhanyagolt. Szakmailag lenullázták a fürdőt - sorolta. Egy tanácsadóról is beszélt, akivel a megkötött szerződésre kíváncsi az ellenzék.
Zalai Mihály reagált: képviselőtársa nyitott kapukat dönget, a sétány, az erdő megújítása, rendbetétele a közmunkaprogram bevonásával megoldódik.
- Örök vita ez közöttünk. Fontossági sorrend, előbb munkahelyek kellenének. Kinek akarnak kalandparkot? Azoknak a fiataloknak, akik már ,,elkalandoztak,, ebből az országból? - kapcsolódott a vitába Németh Norbert jobbikos képviselő.

Fetser János szeretne látni egy koncepciót, ami a turizmus fejlesztését szolgálja.
Füvesi Sándor is megemlítette: a 1,5 milliárdos projektről lemondott a város, amihez 750 ezer forint önerő kellett.
- Mondják már, valójában miért kellett lemondani erről a gyopárosi projektről? S hova lett a libamájfesztivál? Ha már ráköltöttek önkormányzati pénzt, miért adták el? Így is lehet közpénzt költeni.
- Erről én nem tudok, hogy eladták volna. A következő testületnek lesz ezen a területen feladata. Érdemes a libamájfesztivált folytatni - reagált az elhangzottakra Zalai Mihály. A játszóterek kapcsán hangsúlyozta, Orosháza olyan jó helyzetben van, hogy a lakosok a közelükben gyorsan elérnek egy-egy felújított helyet.

A Leader-csatlakozás volt az utolsó napiren

Orosháza nem volt tagja a csorvási Leader-csoportnak. Most van arra lehetőség, hogy aktívan vállaljon szerepet a város, és a külterületen tudjunk fejlesztésekre forrásokat szerezni - érvelt a döntés előtt Zalai Mihály alpolgármester.
Fetser János bejelentette, a frakciójuk nemet mond a Jövő Építők TDM Egyesület Leaderhez csatlakozására.

- Botrányos- így jellemezte az előterjesztést Füvesi Sándor. Testületi ülés előtt egy nappal, így elintézni, elfogadhatatlan - érvelt a szocialista a politikus, aki azt hangsúlyozta, ez akkor működik jól, ha szakmai alapon történik a szerveződés és nem avatkozik be a politika.
- Ha TDM, maguk összemossák Simonka György személyével - kontrázott Lövei Sándor. Németh Béla szerint lényeges a napirend: amiből eddig kimaradt Orosháza, most végre részese lehet a Leader-programnak.

- Ne vegyük el a kistérség kisebb településeitől a forrásokat. Ez így volt korábban. A mostani előterjesztés újabb pályázati lehetőséget teremt Orosházának. Összemosása Simonka György személyével nem méltó - mondta Németh Béla.
Horváth József a fiatal gazdákat, a külterületen élőket, az agrárágazat versenyképességének a fokozását sorolta, s úgy vélte, a fejlődés fontos.

Hosszas vita után 9 igen, 5 tartózkodással elfogadta a testület a napirendet.
Interpelláció keretében a szocialista képviselő, Bogdánffy Csaba szólalt meg.
Sorolta: 49 település 732 fő, szociálisan hátrányos helyzetű fiatalt regisztrált a Bursa Hungarica ösztöndíj-pályázatba. Bogdánffy Csaba szégyenteljesnek nevezte, hogy Orosháza nem csatlakozott ehhez.
- Esélyegyenlőségük sérült a fiataloknak. Ez nem fordulhatna elő. Korábban ebben Orosháza is szerepelt. Mit kíván tenni a város a folytatásban?

- Mi a  tehetség-programmal támogatjuk a helyi fiatalokat. Az kifejti a hatását Orosházán.
Fetser János a Springer dűlő melletti volt sertéstelep romjaira hívta fel a figyelmet. Az arra járók szemét bántja a látvány. Kiderült, az önkormányzat 1,5 éve értékesítette a területet. Magántulajdonról van szó.
A szennyvízberuházás kapcsán a posta előtti áldatlan állapotokra kérdezett rá Fetser János.
Frekventált helyről van szó, a város gyorsítja a munkákat - hangzott el a válasz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!