Közélet

2014.01.15. 16:44

Az adósságátvállalásról vitáztak Orosházán

A szerdai orosházi testületi ülésen az adósságátvállaláson kívül téma volt az ivóvízminőség-javító program, valamint kiderült, hogy a főjegyző egészségügyi okok miatt visszavonul.

Cs. I.

Elhunyt dr. Hajdú Mihály nyelvész professzor, Orosháza szülötte. Dr. Dancsó József polgármester a szerdai rendkívüli testületi ülésen elmondta, Orosháza saját halottjának tekinti a város díszpolgárát. A városvezető tájékoztatta a testületet, hogy a főjegyző egészségügyi okokra hivatkozva kérte felmentését tisztségéből, márciustól megszűnik közszolgálati jogviszonya, pályázatot írnak ki az állásra.


Az állami adósságátvállalással kapcsolatos napirend minden képviselőt megszólalásra késztetett. A jobboldali többség hozzászólói úgy fogalmaztak, a biztos gazdálkodás alapjait teremtik meg. A jobbikos Németh Norbert arra volt kíváncsi, az államnak erre miből lesz pénze? A jelzálogjog lekerül-e az ingatlanokról?


Részt vett a testületi ülésen Varga Zoltán szocialista országgyűlési képviselő. Hozzászólásában úgy fogalmazott, ezzel a megoldással a függetlenségüket is elveszítik az önkormányzatok. Az állam forrásokat is elvon az önkormányzati struktúrából. Szerinte a kormányzat politikai okokból hozta ezt a döntést.

– A forráskivonás évekkel ezelőtt volt a legjelentősebb. Intézményösszevonásokra kényszerültünk, így nem kellett működésre hitelt felvenni. Ennek ez volt az ára. A konszolidáció egyébként hovatartozás nélkül segíti az önkormányzatokat – reagált dr. Dancsó József. A jobboldali többség megszavazta a napirendet, az ellenzék tartózkodott.


Téma volt a megyei ivóvízminőség-javító program is. Tagfelvételi kérelmet nyújt be az önkormányzat az Erdészeti Szaporítóanyag Terméktanácshoz. Erdészeti csemetekertet létesítenének a Start-munkaprogram keretében, ehhez azonban engedélyre, utóbbihoz pedig a terméktanácsi tagságra van szükség. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!