Közélet

2012.07.19. 17:30

Nicsak, ki beszél a parlamentben

Összeállításunkban arról olvashatnak, hányszor és milyen témákban hallatták hangjukat a viharsarki országgyűlési képviselők a nemrég befejeződött ülésszakon.

BEOL

Babák Mihály 89 alkalommal kért szót a parlamentben, összesen 4 óra 27 percben értekezett választott témáiról. Ezzel a teljesítménnyel a hozzászólások számát és összidejét tekintve egyaránt a képzeletbeli dobogó legfelső fokára állhatott fel, az országos listán pedig a tizenharmadik pozíciót birtokolja. Egyébiránt egymaga közel annyit beszélt, mint a többi megyei képviselő összesen.

— A gazdasági kabinetnek, valamint a számvevőszéki és költségvetési bizottságnak is tagja vagyok. Mivel a parlament elé kerülő törvényjavaslatok zöme gazdasági jellegű és pénzügyeket érint, a kabinet és a bizottság is rengeteg munkát végez, ezért szólalok meg én is ilyen gyakran — mondta megkeresésünkre Babák Mihály.

Hozzátette: Békés megyei képviselőként minden egyes törvénynél azt keresi, miként tudja az majd az itteniek érdekeit szolgálni. Ezt tartotta szem előtt a járások kialakítását, a közmunkaprogramot, a gazdaságélénkítő programot, a számvevőszéki törvényt vagy a közoktatást érintő hozzászólásaiban, javaslataiban is.

A második helyet dr. Dancsó József szerezte meg mindkét kategóriában. Orosháza és térsége országgyűlési képviselője bő egy órán át vitte a szót a parlamentben. A fideszes honatya egyebek mellett a biztosítási adóról, a pénzügyi tranzakciós illetékről, az adózást érintő egyes törvények módosításáról nyilvánított véleményt.

A megyei ellenzéki képviselők közül első, a szocialista párt egyetlen, megyei listáról bejutott politikusa, Varga Zoltán, aki tizenkét alkalommal fejtette ki gondolatait. A baloldali honatya többek között a központi költségvetéshez szólt hozzá, de a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítását is firtatta.

Az egyetlen jobbikos képviselő, Jámbor Nándor háromszor ragadta magához a mikrofont, összesen öt percig kapcsolódott be a vitába. Többedmagával kezdeményezte például a deviza-eladósodás okainak feltárását.

A megyei képviselők közül a megnyilvánulások számában a fideszes Simonka György szerepel az utolsó helyen, aki ezen az ülésszakon néma maradt a Tisztelt Házban.

— Ennek oka egyrészt az, hogy októberben eltört a lábam. Felmentést kaptam, csak a kétharmados szavazásokon kellett részt vennem, ahová rokkantkocsival toltak be. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem dolgoztam. Egy körzet érdekében nem a parlamentben lehet ügyeket intézni, hanem a minisztériumokban és más hivatalokban.

Kérdezem: Schiffer András és Gaudi-Nagy Tamás, akik több tíz órát beszéltek a parlamentben, mit tudnak felmutatni, mit tettek annak a körzetnek az érdekében, ahol élnek? Az én kistérségemben két év alatt több fejlesztés történt, mint az elmúlt tíz évben összesen. Például egészségházak, iskolák újultak meg, utak épültek, turisztikai fejlesztéseket valósítottunk meg — mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!