Közélet

2011.10.03. 18:30

Nyomulnak a lányok a fiús szakmákban

A hölgyek a hagyományosan férfi szakmákban is megállják a helyüket. A BÉKSZI-ben az elmúlt évek során több lány szerzett esztergályos, CNC-forgácsoló, autószerelő, illetve szobafestő végzettséget, s szeptemberben az első asztalos lány is megkezdte a tanévet.

Cs. R.

Békéscsabai Ondrejcsik Renáta első női asztalos a BÉKSZI iskolában

Fotó:

A Békéscsabai Szakképző Iskolában oktatott hiány-szakképesítések többsége hagyományosan fiús szakma. Ezekben a munkaerőpiacon keresett mesterségekben egyre inkább a lányok is meglátják a lehetőséget.
Marton József főigazgató szerint ebben a folyamatban komoly része van, hogy a fa- és gépipari szakmák az elmúlt években komoly változáson mentek keresztül.

A Kós Károly tagiskolában tavaly szobafestő-mázolóként végzett Kajári Gyöngyi kiválóan megállta a helyét, sőt, szorgalmával, jó ízlésével és kreativitásával a osztály húzóereje lett.
— Gyöngyi a precízségének és jó nyelvtudásának köszönheti ausztriai állását — tudtuk meg a tagiskola igazgatójától, Szánduné Ujszigeti Gabriellától, aki az asztalostanulónak jelentkező Ondrejcsik Renátát is szívesen fogadta az iskolában.
A diáklányt az elmúlt héten a tanüzem műhelyében kérdeztük, miképp fordult a figyelme az asztalosság felé.
— A fa illatát, a fogását még az általános iskolai technikaórákon szerettem meg. A szüleimet meglepte a döntés, de támogatták az elhatározásom — mondta Renáta, aki úgy látja, a mestersége pontosságot és alapos elméleti tudást kíván. Ő maga erre törekszik, később saját műhelyt és vállalkozást szeretne.

Laczóné Leszkó Mária évtizedekig laboránsként dolgozott. A munkahelye megszűnése után kényszerült váltásra és tanulta ki tavaly a Trefort tagiskolában az esztergályos szakmát.
— Szeretek alkotni, s a mostani szakmám is ilyen. Értéket teremtek azzal, hogy a  létrehozott alkatrész pontos és működőképes — mondta Mária. Hozzátette, az anyagmozgatás gépesítésével ma már a műhelyben nem kell cipekedni, ám ez akkor sem tartozik a műkörömmel végezhető munkák közé.
A CNC-forgácsolást tanuló Turi Rita családjában természetes, hogy a hölgyeket érdeklik a műszaki tudományok: édesanyja villanymotor-tekercselő, egyik nagynénje pedig esztergályos.

— Egy hónapja tanulom a szakmát, leginkább a marógépen és az esztergapadon szeretek dolgozni — számolt be a kezdeti élményekről Rita, aki egy szem lány a csoportban. A gyulai diáklány örömmel vette, hogy a CNC-forgácsolóként a kreativitását is jól kamatoztathatja. Bízik benne, hogy a munkaerőpiacon keresett mesterséggel el tud majd helyezkedni és megtalálja a számítását.

Cs. R. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!