Közélet

2011.03.04. 09:28

Korábban kicsapongó életet éltem - tanyaprogram gyógyult szenvedélybetegeknek

Nehéz sorsú, korábban szenvedélybetegségekkel küzdő emberek számára indult tanyaprogram a közelmúltban Mezőberényben. A résztvevők a hathónapos felkészítés után már önállóan termelhetnek kis kertekben, tanyákon.

P. G.

— Rengeteg ember él rossz körülmények között, szenvedélybetegségekkel, alkoholizmussal, gyógyszer- vagy játékfüggőséggel. A programmal őket szeretnénk ösztönözni a továbblépéshez — nyilatkozta lapunknak Süveges Szabolcs. A projektet irányító Omega Gyülekezet vezetője elmondta, hogy akik gondjaikkal hozzájuk fordulnak, azoknak elsőként lelkileg próbálnak segíteni, hogy elhagyhassák káros szokásaikat.

— Ez azonban önmagában nem elég, hiszen a legtöbben nehéz anyagi helyzetben vannak, amin szintén javítani kell. Sajnos az elmúlt évtizedekben egyértelműen kiderült, hogy a segélyek nem tudják a megfelelő útra terelni az embereket, s az így kapott összegek egyébként sem elegendőek számukra a megélhetéshez — fogalmazott Süveges Szabolcs.

A gyülekezet és a hozzátartozó Tízváros Alapítvány kezdő lépésként saját forrásból megvásárolt egy városszéli tanyát, majd önkéntesek segítségével felújították azt.

A program résztvevőit a munkaügyi központ támogatásával hat hónapon át foglalkoztatták az ingatlanon, ahol állatot neveltek, mezőgazdasági munkákat végeztek irányítás és felügyelet mellett. Ezután kis kerteket, tanyát kapták használatra, amelyet már önállóan kellett megművelniük.

— A mezőberényiek közül többen álltak a kezdeményezés mellé. Hallottak az akcióról, és használatra felajánlottak kis kertjeiket, az önkormányzat pedig például egy tanyát adott át művelésre — ecsetelte a vezető.

Persze az induláshoz szükséges anyagikat így sem volt könnyű megteremteni, hiszen vetőmag és szerszámok sem hiányozhattak a munkához. A gyülekezet, illetve az alapítvány a lelki gondozás mellett üzemeltet egy szociális boltot is a városban, ahol német testvérszervezeteitől kapott használt ruhát és bútort is árusítanak. Az üzlet teljes bevételét e célra fordították, de támogatást jelentenek a külsősök és a gyülekezet tagjainak adományai is.

Süveges Szabolcs kérdésünkre elmondta, hogy szeretnék tovább szélesíteni a programot.

— Tervezzük fóliasátrak felállítását, ahol elsősorban a hölgyek dolgozhatnának, s keressük annak lehetőségét is, hogy miként vonhatnánk be nagyobb földterületet a művelésbe — tette hozzá. — Emellett bízunk benne, hogy sok motivált helyi embert is be tudunk vonni a projektbe.

— Számomra nagyon sokat jelentett, hogy bekapcsolódhattam a programba — vette már át a szót Lakatos Sándor, aki csütörtökön délelőtt is a gyülekezet központi tanyáján dolgozott.

— Korábban kicsapongó életet éltem, ittam, csavarogtam, válás fenyegette a házasságomat. Mára Isten és a gyülekezet segítségével elhagytam a rossz szokásaimat, a családi életem is helyreállt  — mesélte a férfi, akinek nagy vágya teljesült azzal, hogy a tanyán dolgozhat.

Először termelt tavaly a használatra kapott 1900 négyzetméteres kertben Dézsán Imre.

— Egyebek mellett gyönyörű kukorica, zöldbab és krumpli termett meg a földön, ami óriási segítség volt a családunk számára, hiszen egyáltalán nem állunk jól anyagilag — mesélte a férfi. Dézsán Imre elmondta, hogy a gyülekezet segítségével alkohol-, gyógyszer- és cigarettafüggőségétől szabadult meg az elmúlt években. A kertművelés, az elkezdett munka pedig új távlatokat, egy pozitív jövőképet nyitott meg előtte.

Ezek is érdekelhetik