Közélet

2010.11.25. 08:42

Nem készült politikai pályára a polgármester

Gyula új polgármestere, a harmincöt éves dr. Görgényi Ernő korábban ügyvédként dolgozott és tíz éve űzi a shotokan karatét. Sorozatunkban ezúttal őt mutatjuk be.

G. E.

— Nem készültem a politikai pályára, bár mindig érdekelt a közélet, nyomon követtem a helyi történéseket. Jobboldali, polgári értékrend szerint élek, s a 2002-es választást követően döntöttem úgy, nekem is tennem kell valamit a mielőbbi változás érdekében — osztotta meg velünk gondolatait dr. Görgényi Ernő, Gyula új polgármestere.

A 35 éves városvezető barátai közül néhányan bizony nekiszegezték a kérdést az idei választási kampányban: komolyan gondolja, hogy éppen egy ilyen nehéz időszakban adja fel az ügyvédi pályát, s vállalja magára a polgármesteri feladatok felelősségét?

— Mindig szerettem az irodalmat, történelmet, szavalóversenyeken vettem részt, tagja voltam az Erkel Ferenc Gimnázium irodalmi színpadának. A családban több ügyvéd és bíró is volt, ezért ezt a pályát választottam — mesélt diákéveiről dr. Görgényi Ernő, aki a politikával viszonylag korán kapcsolatba került édesapja, Görgényi Ernő révén, aki a rendszerváltozáskor az akkor még nemzeti konzervatív MDF helyi vezetőségének volt a tagja. Gyula jelenlegi polgármestere 2004-ben került be a helyi közéletbe, ekkor választották az ügyrendi és közrendvédelmi bizottság külsős tagjává.

<hirdetes

— Mondhatni ekkor „pecsételődött meg a sorsom” — fogalmazott, majd így folytatta: 2006-ban a Fidesz színeiben választottak önkormányzati képviselővé, az ügyrendi és közrendvédelmi bizottság elnöke lettem, majd 2009-ben a közgyűlés jobboldali képviselőcsoportjának frakcióvezetője — hallhattuk dr. Görgényi Ernőtől, aki kérdésünkre azt is elárulta, jelentősen megváltozott az élete, mióta polgármester. Bár addig is tele volt a naptárja, sokat dolgozott ügyvédként, most gyakran hétvégén és esténként is szólítja a hivatali kötelesség, az események egy része ugyanis ekkor zajlik.

A hivatalba már reggel fél nyolc előtt megérkezik, s nem ritkán utolsónak hagyja el a városháza épületét. Épp ezért ügyel arra, hogy haza már ne vigyen magával munkát, az otthon töltött idő valóban legyen a családé. A kikapcsolódást számára leginkább a kirándulás, túrázás, sportolás jelenti. Jó tudni a fiatal városvezetőről azt is, hogy a Gyulai Karate Egyesület alapító tagjaként shotokan karatét űz immár 10 éve.

Dr. Görgényi Ernő Gyulán született 1975-ben. Általános és középiskolába is itt járt, az érettségit követően jogász szakon tanult a szegedi József Attila Tudományegyetemen, itt szerzett jogi diplomát 1999-ben. 2003-ban jeles eredménnyel tette le szakvizsgáját, a Békés Megyei Ügyvédi Kamara ebben az évben felvette tagjai közé. Gyulán egyéni ügyvédként saját irodáját vezette, polgármesterré választásáig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!