Közélet

2010.09.27. 19:09

Orbán Viktor: az M44 bekerül az új fejlesztési jegyzékbe

Orbán Viktor, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke kampánykörútjának részeként hétfőn rövid látogatást tett Szarvason. A körös-parti városban lapunknak is interjút adott.

L. J.

— Miniszterelnök úr! Mostani látogatása összefüggésben van-e azzal, hogy az 5. számú választókerületben szeptember 19-én nagyon szerény volt a voksolási kedv az időközi országgyűlési választáson?
— Tény, hogy segíteni szeretnék a választási küzdelem megvívásában Dankó Béla országgyűlési képviselő-jelöltnek. Az alacsony részvételi arány nem lepett meg, ilyen esetekben általában ennyi szokott lenni más településeken is. Úgy gondolom, október 3-án már többen mennek el szavazni és lesz egyéni képviselőjük a Szarvas környéki településeknek.

— Ön ma nálunk vendégeskedik, az egyik békési kistelepülés, Magyardombegyház vezetői viszont a Parlament előtt vannak. Ahogy ők mondták, „koldulni” mentek, mert az önkormányzat a csőd szélén áll. Mit tud nekik és a többi, hasonlóan nehéz helyzetben lévő községnek ígérni?
— Több száz olyan település van Magyarországon, amely eladósodott az elmúlt nyolcéves időszakban. Hiteleket vettek fel, melyeket föléltek, így az adósság most agyonnyomja őket. Megvárjuk, hogy vasárnap az emberek válasszanak maguknak közbizalmat élvező vezetőket és utána a csőd szélére sodródott települések új vezetőivel leülünk és megbeszéljük a jövőt. Ha egy vállalat, egy település, egy intézmény csődben van, akkor jobb az egyenes és őszinte beszéd: rendezni kell a helyzetet, majd meg kell teremteni az élet folytatásának lehetőségeit.

— Megyénk régi fájdalma az autópálya hiánya. Tételezzük fel, hogy 2014-ben, a következő választási kampányban ismét leülünk itt Szarvason beszélgetni. Akkor vajon gyorsforgalmi úton érkezik majd az interjúra, vagy döcög a 44-esen?
— Decemberben megnézzük, hogy a 2010-es költségvetés végleges számainak ismeretében mennyi fejlesztési forrás maradt a következő évekre. Van néhány olyan terv, amely biztosan belekerül az új fejlesztési jegyzékbe, az M44-es ezek között van. Az, hogy konkrétan mikor készül el, elsősorban attól függ, hogy milyen előkészítettségi stádiumban van.

— Az ország keleti és nyugati része között ma óriási a különbség az infrastruktúrát és a béreket illetően. Lát esélyt arra, hogy belátható időn belül ez a különbség csökkenjen?
— A fő probléma az, hogy az országos átlaghoz viszonyítva ebben a térségben 58-60 százalék a gazdasági teljesítmény. A bérek csak akkor nőhetnek, ha ez a teljesítmény is növekszik, ehhez pedig beruházások, új munkahelyek kellenek. Mi tíz év alatt egymillió új munkahelyet hozunk létre.

— Hallhattunk mostanában arról, hogy az ország más részeire jönnek befektetők, lesznek új munkahelyek. Békés megyére vonatkozóan nincs valami jó hír a tarsolyában?
— Az egész országot kell vonzó befektetési célponttá tenni. A mostani óriásberuházások korábbi sikeres telephelyek bővítéseként valósulnak meg, teljesen új nagyberuházásnak a kecskeméti Mercedes-gyár számít. Célom, hogy ne csak egy-egy város, hanem egész Magyarország Közép-Európa legvonzóbb gazdasági térségévé váljon a hazai és a külföldi befektetők szempontjából egyaránt. Egy általános befektetésösztönző politika a miénk, ebben már több lépést tettünk.

— Sokan igazságtalannak tartják, hogy a kormány csak azoknak a devizahiteleseknek segít, akik lakásra vették fel a kölcsönt. Gondolkodnak-e abban, hogy segítő kezet nyújtanak azoknak is, akik gépjárműre vettek fel hitelt?
— A programot az áruhitelekre — beleértve a gépjárműhiteleket is —, nem tervezzük kiterjeszteni. Azoknak tudunk segíteni, akiket az a veszély fenyeget, hogy fedél nélkül maradnak. Döntöttünk: Magyarországon nem lesznek kilakoltatások, és ezt meg kell érteniük a bankoknak is. Tervezzük, hogy ebbe a programba a devizahitelesek mellett bevonjuk azokat is, akik forintban vettek fel lakáskölcsönt.

— Milyen eredményre számít az önkormányzati választásokon?
— Október 3-án az emberek megerősíthetik a kormányt, véleményt mondhatnak eddigi teljesítményünkről. Mi azon az úton haladunk, amit áprilisban a választók számunkra kijelöltek. Minél nagyobb támogatást kapunk tehát az önkormányzati választáson, annál gyorsabbak lesznek a változások Magyarországon.

Gyakorlott a gyúrásban

A kérdésre, hogy idén is vendégül láthatjuk-e majd október végén a csabai kolbászfesztiválon, Orbán Viktor így válaszolt:

— Annyi biztos, hogy a gyakorlatból nem estem ki, mert otthon is vágok minden télen legalább két disznót. A kérdés csak az, hogy az országos ügyek mellett megengedhetem-e magamnak ezt a békéscsabai kiruccanást. Emellett legalább olyan fontos, hogy a feleségemtől be tudom-e szerezni a szükséges engedélyt ahhoz, hogy kevés szabadidőmet ne a családdal töltsem, hanem esetleg a csabai kolbászfesztiválon gyúrjak.

— Annyi biztos, hogy a gyakorlatból nem estem ki, mert otthon is vágok minden télen legalább két disznót. A kérdés csak az, hogy az országos ügyek mellett megengedhetem-e magamnak ezt a békéscsabai kiruccanást. Emellett legalább olyan fontos, hogy a feleségemtől be tudom-e szerezni a szükséges engedélyt ahhoz, hogy kevés szabadidőmet ne a családdal töltsem, hanem esetleg a csabai kolbászfesztiválon gyúrjak. -->

Ezek is érdekelhetik