Közélet

2010.09.06. 17:53

Négyen indulnak a szarvasi időközi választáson

Szeptember 19-én időközi országgyűlési választásokat tartanak Békés megye 5. számú egyéni választókerületében (Szarvas és környéke). A képviselői tisztségért négyen szállnak harcba. A jelölteket arról kérdeztük, hogy megválasztásuk esetén mit kívánnak tenni a térség fellendítéséért.

L. J.

Dankó Béla, a Fidesz-KDNP jelöltje:
— Az emberek problémáira a Fidesz-KDNP tud leginkább választ adni, tehát mindenképpen a szakpolitikusaink által megszabott irány mentén dolgoznék. Polgármesterként, térségi tanácsnokként, kistérségi alelnökként dolgozom, így jól ismerem az itteni emberek problémáit. Sok a megoldandó feladat az infrastruktúra-fejlesztés, a közbiztonság és a munkahelyteremtés terén. Nemcsak az új vállalkozásokat, hanem a már meglévő, munkát adó helyi cégeket is jobban kell támogatni. Szívügyem a környezetvédelem, mely a mi térségünkben a turizmus szempontjából is nagyon fontos.
Szeretnék mindent megtenni a mezőgazdaságból élők helyzetének javításáért, úgy vélem, a jövőben egyre fontosabb lesz az egészséges élelmiszer előállítása.

Fonád Zoltán, az LMP jelöltje:
— Alapvetően öt pont köré csoportosítom azokat a feladatokat, melyeknek megoldásában, megválasztásom esetén, szeretnék közreműködni. Az első a közlekedés, konkrétan az, hogy végre megépüljön az M44-es gyorsforgalmi út. A másik a munkahelyteremtés, s leginkább a zöld munkahelyekre gondolok. Fontos, hogy az itt megtermelt árut helyben tudják értékesíteni a gazdák. Támogatni kell az állattartó telepeket, ez azért is fontos, mert ezek a telepek nagy mennyiségű képzetlen munkaerőt tudnak felszívni. A harmadik a vízgazdálkodás megreformálása. Új víztározókra, s azok kettős hasznosítására (tározás és öntözővíz biztosítása) van szükség. Negyedik a turizmus fejlesztése, ötödik pedig a megújuló energiaforrások kiaknázása.

Földesi Zoltán, az MSZP jelöltje:
— A foglalkoztatást látom a legnagyobb gondnak. Nem egyszerű megoldani, de nagyon örülök annak, hogy a korábbi kormányzat lépései beigazolódtak, s Szarvason, Gyomaendrődön és a térség más településein is nagyon eredményes a közfoglalkoztatási program. Másik fontos kérdés az idős, hátrányos helyzetű, rászoruló emberek segítése. A vállalkozások terheinek csökkentésében a Fidesz is tett már lépéseket, de még további, drasztikus tehercsökkentésre van szükség. Az elmúlt hetekben jelentős oktatási beruházásokat adtunk át, ezt folytatni kell. Tudom, hogy ha megválasztanak, akkor ellenzéki képviselőként nehezebb lesz a helyzetem. Ugyanakkor az is tény, hogy egy ellenzéki képviselő bátrabban fel tudja vetni a problémákat.

Samu Tamás Gergő, a Jobbik jelöltje:
— A munkahelyek hiányát érzem a legnagyobb problémának a térségben. Úgy vélem, ezen elsősorban a mezőgazdaság és a hozzá kapcsolódó feldolgozóipar fejlesztésével lehetne segíteni. A vállalkozások csak úgy tudnak munkahelyeket teremteni, ha csökkentjük az adókat és a járulékokat, s ha vannak olyan pályázatok, melyeken eredményesen tudnak részt venni. E célok eléréséért dolgozom jelenleg listás képviselőként, s ha megválasztanak, akkor a továbbiakban egyéni képviselőként a parlamentben. S még egy fontos dolog, ami különösen Szarvason érzékeny pont: a cigánykérdés. A pozitív diszkrimináció megszüntetéséért küzdök, azért, hogy nemzetiségtől függetlenül mindenkit egyenlő jogok és kötelességek illessenek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!