Közélet

2010.08.23. 18:29

Csanáditól Perjésiig: fókuszban a visszavonuló polgármesterek

Elsősorban családjukkal szeretnének több időt tölteni azok a Békés megyei polgármesterek, akik októberben már nem szállnak ringbe a településvezetői tisztségért.

Békés Megyei Hírlap

Persze, sokan közülük nem szakadnának el teljesen a közélettől, hiszen önkormányzati képviselő-jelöltként megméretik magukat az őszi helyhatósági választáson. Passzivitásra viszont egyikük sem kárhoztatná magát, úgy tűnik, hogy mindannyiuknak megvan az elképzelése arról, miként képzeli el a jövőt, mivel tölti idejét október 3-a után.

A család megszenvedte
Csanádi István, Mezőhegyes polgármestere lapunknak elmondta, hogy felesége rá bízta a döntést.

— A külföldön élő lányommal folytatott hosszú beszélgetés segített abban, hogy a nem mellett voksoljak — tette hozzá. — Tizennégy évig középiskolai igazgató voltam, majd az utóbbi négy évben polgármester. Hatvanhárom éves vagyok, nyugdíjas korú. Az igazgatói és polgármesteri munkám is egész embert kívánt, melyet a családom szenvedett meg. Ezen is változtatok azzal, hogy nem indulok a polgármesteri székért.

Van egy 7 és fél hónapos unokám, akivel sok időt szeretnék együtt tölteni. A hobbijaimra, az úszásra és a vadászatra nagyon kevés időm jutott, ezt is pótolom. A közéletből nem kívánok teljesen kivonulni, képviselőjelöltként indulok a választáson. Szeretném továbbra is a város javát szolgálni.

Kaszai 46 év után távozik
Kaszai János, Vésztő polgármestere negyvenhat esztendő után int búcsút a hivatalnak. Kaszai János jelenlegi munkahelyén 1964. január 2-a óta dolgozik. Pályáját műszaki ügyintézőként kezdte, 1968—1989 között vb-titkár, 1990—1992 októbere között Vésztő jegyzője volt, azóta immáron ötödjére választották polgármesternek.

A település vezetője a ciklus közepén, 2008-ban bejelentette, hogy nem indul többet a polgármesteri tisztségért. Egészségi állapota is az aktív pihenésre sarkallja, s családjával is több időt szeretne tölteni.

— Mintegy 2200 négyzetméter szőlőm és gyümölcsösöm van, melyet mindig magam gondoztam. Több időm jut erre, s futballmeccsekre járni, valamint Nelli és Norbi unokámmal foglalkozni — summázta.

Az aktív nyugdíjas élet vonzza
Martyin Tivadar, Méhkerék polgármestere két ciklus után döntött úgy, hogy nem méreti meg magát polgármesterjelöltként az októberi önkormányzati választásokon. Döntésének oka prózai.

— Nyugdíjjogosulttá váltam, májusban betöltöttem a 62. életévemet, s mintegy 44 esztendő folyamatos munkaviszonnyal a hátam mögött pihenésre vágyom. Ez természetesen nem jelenti a semmittevést, sokkal inkább az aktív nyugdíjas élet vonz — indokolta döntését a településvezető.

Szavaiból arra is fény derült, hogy a fóliasátor továbbra is munkát ad minden idényben, s 10 éves János, 6 éves Csenge és 5 esztendős Fanni unokája is igényli a nagypapa szeretetét, jelenlétét.
Emellett méhkeréki és országos szinten is aktívabban szeretne részt vállalni a román kisebbség vezetésében, érdekérvényesítő tevékenységében.

Élete legszebb korszaka volt
Dr. Nagy Béla, Medgyesegyháza polgármestere nem titkolta, voltak az indulása mellett és ellene is érvek.

— A családom azt kérte, töltsek velük több időt, ez billentette a mérleg nyelvét afelé, hogy ne induljak — mondta Nagy Béla, aki még nem töltötte be a 36. évét, amikor a rendszerváltozás után polgármesterré választották. — A medgyesegyháziak öt cikluson át bizalmat szavaztak nekem. Ez határtalan megtiszteltetés. Életem legszebb korszakának tekintem a húsz esztendőt. Ez időszak alatt a megyei közgyűlésnek is tagja voltam.

Két évtized alatt sokat tanultam, rengeteg tapasztalatra tettem szert, amit szeretnék mások hasznára fordítani. S úgy tűnik, van igény, több helyről kerestek már meg. A medgyesegyháziak természetesen továbbra is számíthatnak rám.

Két végéről égette a gyertyát
Németh Béla orosházi polgármester hetekkel ezelőtt bejelentette, hogy nem kíván megmérettetni a városvezetői posztért októberben. Az okát is elárulta.
— Két végéről égettem a gyertyát, éveken át. Ötven, munkával töltött év áll mögöttem, a folytatásban visszaveszek a tempóból, kevesebb gonddal szeretném élni a mindennapjaimat — nyilatkozta. Németh Béla 20 éve tagja Orosháza képviselő-testületének (ebben a minőségében ringbe száll, mint képviselőjelölt, szeretne lakókörnyezetéért tenni a folytatásban is).

— Dolgoztam alpolgármesterként, nyugdíjas voltam, amikor megválasztottak polgármesternek 2006-ban. Ősztől nem csak papíron, a valóságban is azzá válhatok.

Nem akar acsarkodni
Nosza József távol kívánja tartani magát a politikai acsarkodástól, ezért döntött úgy, hogy nem száll ringbe a polgármesteri tisztségért. Köröstarcsa polgármestere 1994 óta áll kapcsolatban az önkormányzattal, 1998 óta képviselő és 2006 óta vezeti a települést.

— Az elmúlt négy évben a hatalomba kívánkozók olyan egészségtelen hangulatot alakítottak ki a helyi testületben, amelyben polgármesterként semmiképpen nem szeretnék tovább dolgozni — hangsúlyozta Nosza József, aki — ha a választók is úgy gondolják — képviselőként ezentúl is tenni szeretne Köröstarcsáért.

— „Civilként” pedig visszatérek korábbi munkahelyemre, a Tarcsai Agrár Zrt.-hez, ahol, bár az még nem dőlt el teljesen, hogy milyen tisztségben, de hasznosítani tudom okleveles agrármérnöki és szakokleveles közgazdászi végzettségemet — összegezte terveit.

Nem szakad el a közélettől
Dr. Pelcsinszki Boleszláv, Körösladány polgármestere már 20 éve, a rendszerváltás óta részese aktívan a politikának.
— A sors megadta a lehetőséget, hogy országgyűlési képviselőként, a megyei közgyűlés alelnökeként és polgármesterként is dolgozhassak. Úgy érzem, eljött az ideje, hogy átadjam a helyem a fiataloknak — hangsúlyozta a polgármester. — Nem biztos, hogy én már azzal a dinamikával tudnám tenni a dolgom, mint amit elvárok magamtól.

Dr. Pelcsinszki Boleszláv képviselőjelöltként megméreti magát, hiszen semmiképpen nem szeretne teljesen elszakadni a közélettől.

— Elsősorban a család, de a gazdálkodás is hangsúlyosabb szerepet tölt majd be az életemben, mint korábban, ami szerintem érthető is, így a hatvan felé közeledve.

Nyolc év több mint elég volt
Dr. Perjési Klára, gyulai polgármesterként töltött nyolc évéről elmondta, hogy megnyolcszorozódott a város vagyona, s további sokmilliárdos vagyongyarapodás folyik és kezdődhet. Ide tartozik a Pándy kórház 5 milliárd forint feletti, a Várfürdő 2,5 milliárdos fejlesztése — sorolta érdeklődésünkre dr. Perjési Klára az elmúlt két ciklus legfőbb eredményeit.

Arra a kérdésre, miért nem indul idén a polgármesteri címért, így felelt: — Több okot fel tudnék sorolni, de nem teszem. Az elmúlt 8 év számomra több, mint elég volt. Aki figyelemmel kísérte Gyula önkormányzatának munkáját, érti, miről beszélek. Életemben új szakasz következik, amelyben a családom és remélem, a nyugalom szerepel az első helyen.

Ennek betartása nem lesz könnyű, mert máris számos tervem van, s úgy kell visszafognom magam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!