Közélet

2010.02.13. 12:05

Három szervezet hitte saját jelöltjének a gyulai férfit

Egymástól függetlenül három szervezet is a képviselőjelöltjeként nevezett meg Békés megye 2-es számú választókörzetében egy helyi férfit. A gyulai Szalma Istvánt az LMP, a Torgyán–Kisgazda Koalíció és a Civil Mozgalom is saját indulójaként mutatta be.

Beol.hu

A „volt, nincs” LMP-jelölt

Folyamatosan bővíti a választáson induló képviselőjelöltjeinek listáját a Lehet Más a Politika. A felsorolásban – ahogyan arról mi is beszámoltunk – a napokban még ott szerepelt a gyulai Szalma István neve is, mára azonban már lekerült a névsorból.

A Békés megyei 2. számú választókörzet LMP-s jelöltjeként megnevezett 49 éves agrármérnököt ugyanis pénteki, békéscsabai látogatása során a Torgyán–Kisgazda Koalíció jelöltjeként mutatta be a sajtó munkatársainak Torgyán József.

Mozgalmas politikai karrier

Mivel Szalma István neve egyre érdekesebbé vált számunkra, kutakodni kezdtünk, s a Google több szempontból is furcsa eredményekkel szolgált számunkra. Kiderült például, hogy a gyulai jelölt 1990-ben, Sarkadon a Fidesz egyik alapító tagja volt, majd – mint önéletrajzában fogalmaz – Gyulára költözve a helyi Fidesz törekvéseivel nem tudott azonosulni, így 1992-ben kilépett onnan, s a helyi kisgazdák soraiba állt. A párt szétesése után alapító tagja és elnöke lett a Gyulai Független Polgári Egyesületnek.

Bár az önéletrajz önmagában is értékes információkkal szolgál, sokkal meglepőbb az, hogy Szalma István nevére rátaláltunk egy újabb, a választáson jelölteket indító szervezet, a Civil Mozgalom listáján is. Ezzel tehát háromra emelkedett azon pártok, szervezetek száma, melyek egyszerre, egymástól függetlenül nevezik meg saját jelöltjükként a mérnököt Gyulán.

Az LMP nem közösködik

– Már korábban tudtunk a Civil Mozgalomról, de arról tájékoztatott minket Szalma István, hogy a kellő támogatottság hiányában nem indul a színeikben. Arról, hogy Torgyán József megkereste őt, nem volt információnk – mondta el kérdésünkre szombaton Gál Anita. Az LMP megyei koordinátora hangsúlyozta: Szalma valószínűleg nem tudta, hogy jogilag nem lehet egyszerre három szervezet jelöltje.

A pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény szerint az egyéni választókerületben egyébként bejegyzett pártok állíthatnak képviselőjelöltet, valamint független képviselőjelöltek indulhatnak; két vagy több párt pedig akár közösen is állíthat képviselőjelöltet.

– Egyetlen szervezettel sem akarunk közösen jelöltet indítani – reagált a felvetésre Gál Anita, így tehát Gyulán egyértelműen nem közös jelöltindításról volt szó. Szalma István neve helyén az LMP egyéni képviselőjelöltjeinek listájában ma már csupán egy kitöltetlen mezőt találtunk, a szervezet szerint az agrármérnök ugyanis végül a Torgyán–Kisgazda Koalíciót választotta.

– A dolog nagyon friss, egyelőre még nincs új LMP-jelölt Gyulán – mondta Gál Anita, hozzátéve: tiszteletben tartják Szalma István döntését.

Szalma István: ez több mint kellemetlen

Az ügy legfőbb érintettje, Szalma István szerint – amellett, hogy jogilag sem tartható – több mint kellemetlen a kialakult szituáció.

– Félreértések sorozata áll a háttérben, melyben én sem vagyok bűntelen – mondta megkeresésünkre. – Előzetes tárgyalások folytak mindhárom szervezettel, de szerződést, megbízólevelet egyikkel sem írtam alá.

Szalma István úgy fogalmaz, a három kis szervezet közös jelöltje szeretett volna lenni, mert egyenként nem biztos abban, hogy elegendő támogatottsággal bírt volna. A tárgyalások során a pártok valószínűleg készpénznek vették, hogy színeikben indul, s az események hirtelen felgyorsultak körülötte.

– Fontolgatom, hogyan lehetne pontot tenni az ügy végére – mondta Szalma István, hangsúlyozva: ezek az utolsó percek, hogy korrekt megoldást lehessen találni a kialakult szituációra, ebben a pillanatban ugyanis még egyetlen kopogtatócédula sincs a birtokában.

Ezek is érdekelhetik