Közélet

2010.01.27. 17:04

Törvényellenes a Jobbik és a rendőrségi szakszervezet együttműködése

Megérkezett a válasz a Legfőbb Ügyészségtől arra a levélre, melyet Babák Mihály, Békés megyei fideszes országgyűlési képviselő írt az egyik rendőrségi szakszervezet és a Jobbik Magyarországért Mozgalom közötti megállapodás ügyében. A képviselő szerint veszélyeket rejt magában a szakszervezet és a politikai párt közötti kapcsolat. A Legfőbb Ügyészség vizsgálata szerint a szakszervezet valóban törvénysértést követett el.

l. j.

Babák Mihály még december közepén intézett levelet az igazságügyi és rendészeti miniszterhez, a legfőbb ügyészhez és az országos rendőr-főkapitányhoz egy, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének küldöttgyűlésére készített előterjesztés kapcsán. Az iratot egy rendőr juttatta el Babák Mihályhoz. (Szerkesztőségünk információi szerint a magyar rendőrség állományának mintegy fele szakszervezeti tag. Összesen öt különböző szakszervezetük van, ezek egyike a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete).

Babák Mihály levelére a napokban megérkezett a válasz a Legfőbb Ügyészségtől és dr. Bencze Józser országos rfendőr-főkapitánytól is.
Dr. Pálvölgyi Ferenc, a Legfőbb Ügyészség főosztályvezetője válaszában a következőket írja a lefolytatott vizsgálat eredményeiről: „A vizsgálat megállapította, hogy a TMRSZ (Tettrekész Magyar Rendőr Szakszervezet) alapszabályában és programjában foglalt tilalom ellenére a szakszervezet elnöke és főtitkára 2009. május 18-án együttműködési megállapodást kötött a Jobbik Magyarországért Mozgalom Párt képviselőjével.

Az együttműködési megállapodás II/1. pontjában a TMRSZ képviseletében eljáró tisztségviselők a Párt programjának kidolgozásában való aktív részvételt, a II/2. pontban a Párt egyes programjainak a TMRSZ saját médiafelületein való ismertetését, a II/3. pontban a Párt testületeibe szakértők delegálását, a II/5. pontban a Párt programjának megvalósítását megalapozó megmérettesésekre elismertségi tőkét” jelentő személyek delegálását vállalták. 

Tekintettel arra, hogy a szervezet főtitkárának és elnökének a Jobbik Magaarországért Mozgalom Párttal való együttműködési megállapodás aláírására nem volt törvényes felhatalmazásda — a további jogszabálysértés elkerülése érdekében — az ETV. 14. § (1) bekezdésében biztosított ügyészi törvényességi felügyeleti jogkörben, a Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló 1972. évi V. törvény 16.§ (1) bekezdése alapján a Legfőbb Ügyéség a szervezet főtitkárához figyelmeztetést nyújtott be. A figyelmeztetésben indítványoztuk, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom Párttal kötött együttműködési megállapodását bontsa fel.  

A figyelmeztetés benyújtása óta eltelt időben is több, a TMRSZ és egyes vezetői tevékenységét kifogásoló beadvány érkezett az ügyészségekre, ezek kapcsán a szervezet székhelye szerint illetékes Tolna Megyei Főügyészség folyamatosan vizsgálatot folytatott A vizsgálatok alapján további törvénysértésekre és alapszabály-ellenes tevékenységre is fény derült, ezek miatt eddig üögyészi intézkedésként óvás és jelzés benyújtására került sor. 
A fentieken túlmenően — a törvényességi felügyeleti viszgálattal párhuzamosan — a TMRSZ egyes vezetőinek tevékenységével kapcsolatban csalás bűntette és más bűncselekmények miatt a Székesfehérvári Nyomozó Ügyészségen Nyom. 263/2009. szám alatt büntetőeljárás is foylamatban van. 

Téjékoztatom Képviselő Urat, hogy — tekintettel arra, hogy a megkereséshez mellékelt küldöttgyűlési előterjesztés olyan új adatokat is tartalmaz, amelyek alapján a szervezet tevékenységének újabb vizsgálata szükséges — a Tolna Megyei Főügyészséget a TMRSZ tevékenységének további viszgálatára utasítottam.”

Dr. Bencze József országos rendőrfőkapitány levele a Legfőbb Ügyészség levelében leírtakhoz képest plusz információt nem tartalmaz. Az igazságügyi és rendészeti miniszter még nem válaszolt Babák Mihály levelére.

Ezek is érdekelhetik