Közélet

2010.01.29. 17:36

Sikertelen ráncfelvarrás a KRESZ módosítás?

Elkapkodott, sok helyen szakmaiatlan a KRESZ idén januári módosítása a Magyar Autóklub békéscsabai szervezete szerint. A pénteki csabai ülésen dr. Horváth Ferenc országos alelnök elmondta, évek óta ígérik, hogy az 1975-ös, megfogalmazása, bonyolultsága miatt valóban elavult közlekedési szabályrendszert leegyszerűsítik, a hétköznapi ember számára is érhetővé teszik. Ehelyett sikertelen ráncfelvarrás történt.

Ny. L.

Január elsejével hatvan helyen módosították a KRESZ-t. A Magyar Autóklub békéscsabai csoportjának tegnapi ülésén elhangzott: a változásokat későn hozták nyilvánosságra, nem volt idejük a közlekedőknek felkészülniük erre.

Dr. Horváth Ferenc országos alelnök elmondta, az emberek többsége hallott ugyan arról, hogy módosultak közlekedési szabályok, de a tartalmukról, az őket érintő részekről felmérésük szerint keveset tudnak. Mindezt megerősítette a megyei rendőr-főkapitányság részéről Jevuczó István százados is. A rendőrök úgy tapasztalják, több módosított szabályt még nem megfelelően alkalmaznak a közlekedők.

   

Szudár Lajos, az autóklub csabai csoportjának elnöke kiemelte, a klub közlekedésbiztonsági üzletága összegyűjtötte az új szabályokat és módosításokat, hogy segítsék a közlekedőket az újdonságok megismerésében. 

— Úgy tartottuk célszerűnek az egyes változásoknál, hogy a rendelet régi és új szövege is látható legyen, végül dőlt betűvel feltettük az autóklub magyarázó szövegét. Reméljük, hogy kiadványunk sok embernek segít az új jogszabályok helyes értelmezésében — hangsúlyozta Szudár Lajos.

Több autóklubtag kifejtette, a módosítások a kerékpárosoknak nyújtanak könnyebbséget, de ez fokozott balesetveszélyt is jelent. A lassú vagy állati erővel vontatott járművekkel ellentétben például a bicikliseknek nem kell szorosan az út szélén haladniuk. Helyeslik viszont, hogy az autó rendszámának a helyén kell lennie, másként nem közlekedhet a gépkocsi.

Lehmann István, az autóklub dél-alföldi régióelnöke elmondta: idén nagy valószínűséggel Békéscsabán rendezik meg a Ki a mester két keréken? kerékpáros-vetélkedő régiós döntőjét.

Ezek is érdekelhetik