Közélet

2009.12.16. 19:48

Képviselői évértékelő a karácsonyfa tövében

Képviselőink bizakodva látják a jövőt. Kormánypártiak és ellenzékiek egymást és a válságot okolják. Megkérdeztük Békés megye képviselőit, mit gondolnak az évről?

BEOL

Babák Mihály (Fidesz): — A tehetetlenség, a leszakadás éve volt 2009. A kormánypártiak, a kormány szaloncukor helyett a törvénygyár megszorításait, elvonásokat, bizalmatlanságot, munkanélküliséget, reménytelenséget, megosztottságot, korrupciót, csődöt akasztottak az ország karácsonyfájára. 2010-re hitet, reményt, szeretetet, bizakodást, biztonságot, jó egészséget, rendet, szebb jövőt, nyugodt megélhetést minden Békés megyei polgárnak! Ha egy ország, kormány sikertelen, a képviselője sem lehet sikeres.

Dr. Dancsó József (Fidesz): — Sikerként élem meg, hogy szerepem volt abban, hogy télvíz idején ne lehessen vételi jogon kilakoltatni az embereket. Felhívtam a figyelmet a teljes hiteldíjmutatóval (THM) kapcsolatos aggályokra. Sajnos a szocialisták által elfogadott módosítás az uzsorásokat támogatja. Dolgozom a szociális foglalkoztatók megmaradásáért. Folyamatosan szorgalmazom az Orosházi kistérség úthálózatának javítását. Bízom benne, hogy hamarosan minden településünket méltó módon érhetjük el.

Domokos László (Fidesz): — A brutális megszorítások éve volt 2009. A kormány döntései miatt egyre kevesebb jut fejlesztésekre. Ennek ellensúlyozására 2010-ben is folytatjuk a Fidesz-vezette megye válságkezelő programját: elkezdődtek az előrehozott beruházások, támogatjuk a gyermekvédelmet, a munkahelyteremtő vállalkozásokat, a civileket, a pályakezdő diplomásokat, és az időseket. Támogattuk a kormány helyett a szemészeti műtéteket, így közel 250 ember kapta vissza látását és csökkent a műtétre várakozók száma.
Erdős Norbert (Fidesz): — Rendkívül nehéz éven vagyunk túl, amire úgy érzem, hogy a gazdasági világválság mellett a szocialista kormány tevékenysége is rátett egy lapáttal. Körzetemben több területen is jelentős előrelépés történt. Megkezdte működését a békési köztestületi tűzoltóság, amely 23 embernek ad munkát. Elkészült a körforgalom Kamut és Murony között, átadtuk a békési uszodát, Köröstarcsán teljessé vált a szennyvízhálózat. Ezeket mindenképpen ajánlanám a megye karácsonyfája alá.

Fetser János (MSZP): — Ilyenkor azokra gondolok elsősorban, akiknek alig jut valami a karácsonyfa alá. Nekik nyújt a Székács József Családsegítő Alapítvány támogatást, legutóbb Orosházán 200 gyermeknek, hamarosan Csorváson is. Én azt tartom a legfontosabbnak, hogy azokat támogassuk kiemelten, akik önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe, és akik megpróbálnak egyről a kettőre jutni. Ha röviden kellene megfogalmaznom, békességet, őszinte szót, a munka becsületét tenném mindenki karácsonyfája alá.

Földesi Zoltán (MSZP): — A legnagyobb eredmény, hogy sikerült megőrizni az ország stabilitását, s ezzel sok családot is megmentettünk a hitelbedőléstől. Visszatért a piac bizalma, ami a jövőre nézve reményt adó. A választókerületben számos fontos beruházás elindulhatott. Szarvason mind az oktatásban, mind az egészségügyben több száz millió forintos beruházás valósul meg, Gyomaendrőd pedig a vasúti fejlesztéssel és a felújított endrődi híddal gazdagodott. Öröm az is, hogy rendeződött az M44-es ügye.

Karsai József (MSZP): — Büszke vagyok a Mezőkovácsházi kistérség polgármestereinek példás együttműködésére. A közmunkaprogramban számos pályázatunk nyert. Battonyán a közeljövőben megvalósíthatjuk a közel 5 milliárd forintos energiaparkot. Fellázadtam egyes bankok gátlástalan kamatpolitikája ellen. Fellépésemnek is köszönhető, hogy a gyermekétkeztetés visszakapta a költségvetésben a 17 milliárd forintot. Jövőre a tervek szerint a dinnyeutat és az Orosháza—Mezőkovácsháza utat is felújíthatjuk.

Molnár László (MSZP): — Háromszor kellett visszahozni a sírból az M44-et. A pénzügyi törvények raportőri vezetőjeként nem vagyok teljesen elégedett az elfogadott jogszabályokkal, de az egyeztetések során felmerülő lakossági, kormányzati és IMF-igények nem tették lehetővé az eredeti elképzelések maradéktalan megvalósulását. Megerősítettük a PSZÁF-ot, ezzel a teljes pénzügyi rendszer átláthatóbbá válik. A békéscsabai önkormányzat által beadott pályázatoknál is maximálisan közreműködtem, segítettem.

Nagy László (MSZP): — A gazdasági válság miatt nagyon komoly döntéseket is meg kellett hozni. Ugyanakkor a megyében és a békési térségben is elindult egy nagyszabású fejlesztési hullám. Befejeződött a békési uszoda, emellett számos fejlesztés támogatásáról született döntés, illetve szerződés. A december 23-ai kormányülésen a kabinet dönt majd a Békéscsaba—Mezőberény 47-es főút több milliárdos felújításáról. Ha minden jól alakul, jövő nyáron elkezdődhet a beruházás. Utóbbit tenném én a megye karácsonyfája alá.

Perjési Klára (MSZP): — Sok-sok érték gazdagítja 2009 karácsonyfáját. Helye van a híres gyulai vendégszeretetnek, hogy „Gyulán mindig történik valami”, hatásában messze túlmutatva városunk határain. Jól mutatnak rendbetett műemlék hídjaink, s a Fehér-Körös híd is pénzes utalványt kapott „új ruhájára”. Szép ajándék a jó néhány milliárd forintnyi, Gyulán és a térségi településeken megvalósult, vagy már szerződéssel bíró fejlesztések sora. A legfontosabbak azonban hiányoznak a fa alól: a béke és a nyugalom.

Spiák Ibolya (Fidesz): — A költségvetés kapcsán 9 módosító indítványt nyújtottam be a dél-békési települések érdekében. Az egészségügyi bizottságban sokat dolgoztam az ország egészségügyi helyzetének javításáért és hogy az Új Nemzeti Drogstratégia a drogfogyasztás megelőzéséről szóljon. Lehetőségeim szerint segítettem a hozzám fordulóknak. A képzeletbeli karácsonyfa alá három csomagot teszek. Kívánom, hogy megyénk családjai tiszta szívvel tapasztalják meg tartalmukat: egészség, szeretet, megértés.

Tóth Károly (MSZP): — A kormányzat munkája az elmúlt egy évben tartalmilag javult. Társadalmi elfogadottsága viszont nem változott, ezért nem tekinthető sikeresnek az idei év. Megkezdődött a korrupció elleni küzdelem, ami azzal is járt, hogy mostanság több eljárásról hallani. Fontos, hogy a párt a legszigorúbban elhatárolódjon azoktól, akik a nevével visszaélve megsértik a törvényeket. A megyei eredmények közül Békéscsaba nyertes pályázatait, valamint az M44-eshez szerzett forrásokat emelném ki.

Varga Zoltán (MSZP): —  A megye képzeletbeli karácsonyfája alá büszkén helyezem két új városunkat, Meggyesegyházát és Újkígyóst. Számos működési nehézséggel küzdő önkormányzatunknak tudtunk mentőövet nyújtani. Eleken orvosi rendelőt, Csorváson iskolát és óvodát, Köröstarcsán felújított polgármesteri hivatalt avattam. A békési uszoda megvalósítását 150 millió forinttal támogattuk. Folytattuk a tűzoltóságok fejlesztését: Békéscsaba, Mezőkovácsháza, Orosháza és Tótkomlós új tűzoltóautót kapott.

Velkey Gábor (SZDSZ): — Az idei nehéz év volt az önkormányzatoknak, az intézményeknek, a gazdasági szereplőknek, és különösen az egyes embereknek. A következő év sem ígérkezik könnyebbnek, a nehezén talán már túl vagyunk. Sajnos a parlamenti munkát továbbra is a politikai indulat jellemzi. Hiányoznak a konstruktív javaslatok, a lejáratás és a manipuláció uralkodik. Munkám során ezért kerültem a pártharcokat, és sok, a vidéken élők helyzetével, a környezetvédelemmel és a foglalkoztatás ügyeivel kapcsolatos vitában vettem részt. Többször sikerült részeredményeket elérni, aminek örülök.

Veress József (MSZP): — A megyei cégek számára a Csaba Metál midibusz Szeghalmon induló gyártása és az épülő kecskeméti Mercedes üzem új piaci lehetőségeket kínál. Ezek kihasználását segítheti a Sárrét-Metal vállalati hálózat létrehozása. A Területi Szakképzési Integrált Központ öt megyei intézménye százmillió forintos fejlesztésekre pályázott. A 2010-es költségvetésben sikerült elősegíteni a munkahelymegtartó támogatásban dolgozó vállalkozások dolgozói, valamint a fogyatékosok számára előnyös módosításokat.

Vígh Ilona (Fidesz): — Elkeserít a kormányzati többség által elfogadott, az önkormányzatok jövő évi büdzséjét is megnyomorító költségvetési törvény. Elfogadhatatlan a hazai fejlesztési források elvétele, az önkormányzati, illetve a közszférában a 13. havi munkabér megvonása, s mára az is kiderült: a leghátrányosabb helyzetű kistérségek is csak szóban élveznek kiemelt bánásmódot. Örömmel értesültem arról, hogy az Alkotmánybíróság is kimondta: alkotmányellenes a családi pótlék megadóztatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!