Közélet

2009.10.13. 17:07

Békés megyei diákok a német szállodaiparban

Öttagú német delegáció érkezett hétfőn Békéscsabára, az Eötvös József Iskolaalapítványhoz. A középiskolának tíz éve van kapcsolata a vesztfáliai szállodaszövetséggel, amelynek hoteljei, panziói ez idáig 133 békési diákot fogadtak három hónapos gyakorlatokra.

M. M.

Tinus Niehoff, a vesztfáliai szállodaszövetség elnöke és Ralf Siebelt, a tartományi szállodaszövetség alelnöke hangsúlyozta, számukra nagyon fontos, hogy ezzel a magyar—német kapcsolattal erősítsék az európai uniós összefogást. Szeretnék megmutatni a magyar diákoknak, melyek az európai trendek, elvárások a szállodaiparban.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, a legtöbb pótolni való a tanulók német nyelvtudásában van. A békéscsabai iskola ezért a jövőben még inkább szigorítja azt a szűrőt, amelyen át kell jutniuk a németországi gyakorlatot megcélzóknak. Ez heti 13 németórát jelent, és három nyelvi vizsgát a tanév folyamán. Sőt, a német küldöttség pénzadományát is a diákok német nyelvtudásának fejlesztésére fordítják — tudtuk meg az intézmény igazgatójától, Borgula Ilonától.

A keddi megbeszélésen jelen volt a korábbi iskolavezető, Piller Sándor is, aki szerint jó lenne, ha Magyarországon is ehhez hasonló nyitottságot és segítőkészséget tapasztalnának a szállodaiparban. Ezzel párhuzamosan megköszönte a vendégeknek azt a törődést, gondoskodást, amivel diákjaikat a legnagyobb szállodáktól a legkisebb panzióig körülveszik. A gyerekek ugyanis nem csak a szakmát sajátíthatják el, de házigazdáik családtagként fogadják őket, kirándulásokat, kulturális programokat szerveznek számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!