Közélet

2009.10.10. 17:49

A Jobbik betiltaná Faludyt, az MDF tiltakozik

A Jobbik a minap tiltakozott egy Faludy-vers elhangzása ellen a békéscsabai október 6-ai megemlékezésen. Az MDF közleményben reagált.

MTI - Beol.hu

A Magyar Demokrata Fórum megdöbbentőnek tartja, hogy a Jobbik be akarja tiltani, hogy Magyarországon hivatalos ünnepségeken az egyik legnagyobb magyar költő, Faludy György verseit olvassák fel.

A kifogásolt kijelentés a békéscsabai önkormányzat csütörtöki közmeghallgatásán hangzott el, ahol Kocziha Tünde, a Jobbik megyei alelnöke nevezte a két éve elhunyt mestert cionistának és magyarellenesnek és számon kérte az önkormányzaton, hogy az ő verse hangzott el az október 6-ai megemlékezésen. Itt Vámos József szabaddemokrata képviselő tiltakozott Kocziha kijelentése ellen.

Az MDF közleménye felidézte: Békéscsabán az aradi vértanúk megemlékezésén az egyik legnagyobb magyar költő, Faludy György versét olvasták fel, a Jobbik pedig tiltakozott a szerinte "cionista és magyarellenes" költő versének felolvasása ellen, és előzetes cenzúrához kötné, hogy hivatalos ünnepségeken mely költők verseit olvashatják fel a jövőben.

Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF országos elnökségének tagja az MTI-hez eljuttatott szombati közleményében úgy fogalmazott: "látjuk, hogy hogy szít a gyűlölet még több gyűlöletet. A Jobbik mostani politikája csak egy lépésnyire van a nácik németországi könyvégetésétől, vagy a kommunisták Aczél György-i kultúrpolitikájától. A normális Magyarország azt üzeni a szélsőjobboldalnak: nem adjuk a magyar költészetet, nem adjuk a magyar nyelvet!"
 
Kerék-Bárczy Szabolcs véleménye szerint minden magyar demokrata kötelessége, hogy megvédje a magyar költészetet, megvédje a magyar nyelvet a szélsőjobboldal legújabbkori cenzúrájától. "Olvassunk Faludyt! Mert Faludy pontosan ismerte a Jobbikhoz hasonló politikai mozgalmak lényegét, amit több versében is megfogalmazott" - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik