Közélet

2009.07.30. 18:02

Augusztusban még jelentkezhetnek az állás nélküli diplomások

Ötvenmillió forintot különített el pályakezdő diplomások munkához juttatására a Békés Megyei Területfejlesztési Tanács. Domokos László elnök elmondta, ebből a pénzből várhatóan 38-40 fiatal elhelyezkedését tudják segíteni. A megyében jelenleg mintegy 800 diplomás álláskeresőt tartanak nyilván, miközben hiány van orvosból, mérnökből, közgazdászból.

Cs. Á.

Nem titkoltan azzal a céllal hozta létre a Békés Megyei Területfejlesztési Tanács azt az ötven millió forintos pályázati keretet, melyből álláskereső diplomások elhelyezkedését támogatják. Domokos László elnök sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, a döntésnek üzenetértéke van, mert a megye lakosságának a fogyása ellen lép, mégha a folyamatot megfordítani nem is tudja.

— Számításaink szerint 38-40 ember egy éves foglalkoztatására lesz elég az 50 millió forint. A pályázók egy évre, havi maximum 120 ezer forintot kaphatnak — mondta az elnök.

Augusztusban még lehet jelentkezni, szeptemberben elbírálják a beérkezett pályázatokat, október elsején pedig már munkába is állhatnak azok, akik Békés megyében szeretnének elhelyezkedni. A sikeres pályázathoz alapvetően egyetemi végzettséggel kell rendelkezni, ezalól csak az ötezernél kisebb települések képeznek kivételt, ott elég a főiskola is. Elhelyezkedni a megye 75 települési önkormányzatánál, azok intézményeinél, vállalatainál lehet.

— Túljelentkezésre számítok, mert informatikusból, mérnökből, közgazdászból és orvosból komoly hiány van a megyében. Azzal, hogy a munkaügyi központ eljuttatja az információkat az ország 35 felsőoktatási intézményére, további érdeklődők is megjelenésével is számolunk.

Országosan is példaértékűnek és egyedülállónak nevezte a kezdeményezést Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ vezetője, dr. Nagy Ágnes. A programra jelentkező önkormányzatok számára tartott információs nap előtt lapunknak elmondta, kulcskérdés az elvándorlás által jelentősen sújtott megye számára, hogy jól képzett szakemberek telepedjenek le itt.

— A gazdasági válság miatt óvatosan kell bánni a hiányszakma kifejezéssel, ugyanis sok, korábban keresett szakmával ma már nem lehet elhelyezkedni. Ilyen a forgácsoló vagy a kőműves, de mérnökből és orvosból továbbra is hiány van. Mindez azért is gond, mert a megyében a legutóbbi ismert adatok szerint 15 százalék körül alakult a munkanélküliség — mondta Nagy Ágnes. A központ munkatársai a felhívást a felsőoktatási intézmények mellett számos munkaügyi kirendeltségre is eljuttatták, hogy minél többen kapjanak kedvet az itteni munkavállaláshoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!