Közélet

2009.05.04. 18:30

Összeférhetetlen mezőberényiek

Egymást érik az összeférhetetlenségi ügyek Mezőberényben. Legutóbb Debreczeni Gábort, az MSZP helyi elnökét panaszolta be egy, a neve elhallgatását kérő bejelentő.

P. G.

Lassan minden hónapra jut egy-egy összeférhetetlenségi ügy Mezőberényben, hiszen rövid időn belül már a harmadik ilyen esetről tárgyalt a képviselő-testület. A törvényi előírások szerint az önkormányzat tagjai, illetve a polgármester bizonyos tevékenységeket nem végezhet és egyes tisztségeket sem láthat el. Ha ezt mégis megteszi, a testületnek ki kell mondania az összeférhetetlenséget, mellyel akár megbízása is megszűnhet.

— Koncepciós szándékú, de a komolyságában leginkább a kabátlopási ügyekre emlékeztető támadás ért — jellemezte röviden a helyzetet Debreczeni Gábor. A szocialista politikust azért panaszolta be egy, a neve elhallgatását kérő lakossági bejelentő a polgármesteri hivatalnál, mert úgy vélte, Debreczeni Gábor a jogszabályok szerint nem lehet egyszerre képviselő és a helyileg illetékes területfejlesztési tanács munkaszervezetének munkavállalója.

A politikus azonban megbízási szerződéssel tevékenykedett a DARFT-nál, így a helyi képviselő-testület ki is mondta, hogy nem áll fenn az összeférhetetlenség. — A bejelentés következménye lehet annak a folyamatnak, amely Mezőberényben zajlik — hangsúlyozta az MSZP városi elnöke.

Korábban Onody Gyuláné esetében állt fent összeférhetetlenség. Mint ismert, miután a politikus asszonyt megválasztották az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ igazgatójává, amelynek alapító okiratában szerepelt a képviselők számára „tiltott” lapkiadás is, lépni kellett. A testület előbb a polgármesteri hivatalhoz helyezte át a Mezőberényi Hírmondó kiadását, majd — nem kis vitát kiváltva ezzel — egy hónappal később módosította a művelődési intézmény alapító okiratát.

Az összeférhetetlenségi ügyek azonban ezzel még nem értek véget. Tomka Mihály újságíró, laptulajdonos felvetésére válaszul a képviselő-testület legutóbb ugyanis kimondta, hogy Cservenák Pál Miklós polgármester helyzete sem összeférhetetlen, hiszen a Mezőberényi Hírmondó kiadásáért a jegyző, dr. Baji Mihály felel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!