Közélet

2009.03.23. 19:20

Hivatali mulasztás miatt bukhat hétmilliót Lökösháza

Alig több mint két év telt el azóta, hogy egy többmilliós sikkasztás borzolta a kedélyeket a lökösházi polgármesteri hivatalban. Most újabb, súlyos szabálytalanság gyanúja vetül az egyik dolgozóra.

Cs. Á.

A polgármester, az alpolgármester és a jegyző vonult a minap Lökösházáról a Magyar Államkincstárhoz (MÁK), hogy haladékot kérjenek. Szerencsétlen esetben „csak” hétmillió forinttal lehet szegényebb a település kasszája. Mint kiderült, a faluban komoly gondok akadtak az éves pénzügyi beszámolóval.

— Pár napja a MÁK azt jelezte, hogy a pénzügyi beszámoló és a költségvetés leadásának határideje lejárt, Lökösházáról mégsem érkezett meg az anyag. Sikerült néhány napos haladékot kérnünk, így a hétvégén már három szakember dolgozott éjt nappallá téve azon, hogy minden kész legyen, noha a költségvetést a képviselő-testület időben elfogadta — mondta dr. Tarr Lajos polgármester, aki kíváncsi volt, hogyan fordulhatott elő mindez.

Ekkor derült ki, hogy nemcsak a költségvetés nincs elküldve a kincstárnak, hanem szigorú számadási nyomtatványok, kiadási és bevételi bizonylatok tűntek el.



— Eltűnt az a tömb is, melyből kiderülhetett volna, hogy az érintett, jelenleg betegszabadságon tartózkodó kolléga engedély nélkül vett fel előleget a fizetéséből. Erről viszont kaptunk egy másolatot — fogalmazott a polgármester. Tarr Lajos elmondta, az évek óta számottevő forráshiánnyal küzdő település kasszáját az érintheti a legsúlyosabban, ha nem, vagy csak később kapják meg a havonta körülbelül hétmillióra forintra rúgó állami normatívát.

Jó esetben hitellel válthatják ki a történtek miatt később érkező forrásokat. Ez persze a kamatok miatt pluszpénzt von el a településtől.
A polgármester arról számolt be lapunknak, hogy mivel pénzügyi szabálytalanság gyanúja vetült fel, bejelentést tett a rendőrségen. Az érintett munkatárs ellen fegyelmi eljárást kezdeményezett, egyúttal arra kérik a Gyulai kistérség belső ellenőrét, tartson átfogó, a teljes 2008-as évet felölelő vizsgálatot. 

Bő két éve csaknem ötmillió forintot sikkasztott a lökösházi polgármesteri hivatal két munkatársa. Mint kiderült, a hivatal dolgozói 2001. óta apránként, kisebb részletekben, ám annál szorgalmasabban tüntettek el pénzeket. Miután az ügy nyilvánoságra került, részben megtérítették az okozott kárt. Értesüléseink szerint viszont még azóta sem rótták le a teljes összeget, a kamatokat most is fizetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!