Közélet

2009.03.10. 19:32

Csatornafejlesztés közvetítővel – csak késik vagy elmarad a pályázati pénz?

Több tucat önkormányzat járhatott pórul egy pályázatíró céggel a Népszabadság szerint. Vissza nem térítendő humanitárius támogatást ígértek sok milliárdos csatornafejlesztésekhez Békés megyében is. A kft. ügyvezetője cáfol.

BMH

Az elmúlt hetekben országszerte arról cikkezett a sajtó, hogy a RoBa Millenium Kft. évek alatt több mint negyven önkormányzatot húzott csőbe. Az írásokból az derül ki, hogy a cég önerőt nem igénylő, százszázalékos támogatást ígért az önkormányzatoknak leendő csatorna-beruházásaikhoz. A települések a kft-nek előre kifizették a pályázat megírásáért kért összeget, néhol ez meghaladta a húszmillió forintot. A támogatás azonban mindezidáig egyetlen egy partnerhez sem érkezett meg. Az esetnek Békés megyei érintettjei is vannak, néhol bizakodóak, máshol már lemondtak a sikerről.

Csabacsűdön régi álom a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése, melyhez több százmillióra lenne szükségük. Frankó János, a nagyközség polgármestere kérdésünkre megerősítette: valóban pályáztak ők is a RoBa Millenium Kft. forrásaira, de pereskedést már csak azért sem fontolgatnak, mert a tárgyalások során megjelölt határidők még nem jártak le. Bíznak abban, hogy valóban megkapják majd a remélt összeget.

Kevésbé optimista Kaszai János, Vésztő polgármestere. A sárréti város vezetője elmondta: Vésztő Bucsával, egy békéscsabai székhelyű építőipari céggel, egy gyulai tervező, mérnöki kft.-ével, a megyei vízművekkel és egy abaújlaki székhelyű társasággal közösen alapította meg a VÉ-BU Kft.-t, amelyet a cégbíróság 2007. június 27-én jegyzett be. A RoBa Millenium Kft. a megkötött megbízási szerződés értelmében esetükben nettó 2 millió forintért vállalta a szennyvízcsatorna terveinek elkészítését, amit teljesítettek is. Ezen összegből — a rá eső részt — 716 ezer forintot Bucsa megtérített Vésztőnek.

— A társaság vezetőivel székhelyükön kétszer, legutóbb 2006-ban egyeztettem. Láttam, hogy ígéreteik mögött nem sok konkrétum húzódik, már akkor sem bíztam a pályázat sikerében — öntötte szavakba aggályait Kaszai János. Szavait az igazolja leginkább, hogy Vésztő nem várt az ígért pénzekre. Időközben uniós forrásra pályáztak, s tavaly májusban első fordulóban nyertek is a bruttó 1,3 milliárdos, 1450 vésztői ingatlant érintő szennyvízberuházás második ütemének előkészítésére.

Sikerült elérnünk a kft. ügyvezetőjét. Krupa Mariann cáfolta a sajtóban napvilágot látott híreket. Elmondta, a jelenlegi pénzpiaci viszonyok miatt csúszik a támogatási szerződések megkötése. Hangsúlyozta, vélhetően március végén érkezhet meg az önkormányzatok által is nagyon várt összeg az alapítvány számlájára. Ezt követően köthetik meg a támogatási szerződéseket a településekkel.

Békéscsaba elutasította az együttműködést

— Békéscsabát Tóth Károly képviselő közvetítésével kereste meg a kft. — beszélt a kapcsolatfelvételről Vantara Gyula. A megyeszékhely polgármestere elmondta, egy könyvvizsgálóval megerősített küldöttség tárgyalt is a vállalkozás képviselőivel, ám megállapodás nem született. Vantara Gyula hangsúlyozta, alaposan utánajártak a leendő partner viselt dolgainak, majd arra a következtetésre jutottak, hogy sok a homályos részlet a cég körül. Ezért inkább elálltak az együttműködéstől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!