Közélet

2008.11.21. 12:07

Hajnal négyig tartott a maratoni közgyűlés Békéscsabán – a frakciók értékelnek

Hajnal négyig üléseztek a békéscsabai képviselők. Az utóbbi idők leghosszabb közgyűlésén néhányan nem is bírták a megpróbáltatásokat és a könnyű álmot választották a nehéz témák tárgyalása helyett.

m.p.m.

— A tegnapi nap legfontosabb következtetése, hogy a város folytatta azt a megújulási folyamatot, amelynek legfontosabb célja a város működésének stabil alapokra helyezése — hangsúlyozta Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere az ülést értékelő sajtótájékoztatón. Elmondta, a közgyűlés elfogadta a jövő évi költségvetés koncepcióját.

— Fontossági sorrendet állítottunk fel az elképzelések kidolgozásakor. Eszerint a város zavartalan működése élvez elsőbbséget, ezeknek a kiadásoknak a biztosítása prioritás. Ezt követi a korábban vállalt pénzügyi kötelezettségek teljesítése, a kamatok visszafizetése. Emellett megpróbálunk tartalékot is képezni, valamint a folyamatban lévő beruházásokat, felújításokat sem hanyagoljuk el — beszélt a költségvetés legfontosabb sarokpontjairól a polgármester. Hozzátette, a tervek a 2006-ban elfogadott gazdasági programmal szoros összhangban vannak.

Vantara Gyula kitért a jegyző ellen folyó vizsgálatra is. Mint mondta, szakértők gondozzák az ügyet. Az eredmények beérkeztéig a jegyzőt felfüggesztették. Dr. Benedek Máriát távollétéig a hivatal zavartalan működése érdekében dr. Szvercsák Szilvia aljegyző helyettesíti.

A cikk a hirdetés után folytatódik.

 

Vantara Gyula az Integrált Városfejlesztési Stratégia (IVS) csütörtöki elfogadását is kiemelte. Úgy fogalmazott, a dokumentum meghatározza a város 15-20 évre tervezett átfogó stratégiai céljait, a fejleszteni kívánt területeket. Hangsúlyozta, az IVS-t eztán az uniós pályázatok legtöbbjéhez is csatolni kell.

A miniszterelnök csütörtöki látogatásáról szólva a polgármester elmondta, három kérdésben is megkereste Gyurcsány Ferencet. Szorgalmazta, hogy a kormányfő járjon el az M44-es megépítésének mielőbbi megkezdésében. Ezen kívül a mezőgazdasági termelők helyzetét, valamint az állami tartalékföldek eladása körül kialakult visszás helyzetet is megemlítette a miniszterelnöknek. A polgármester kérte, hogy a szennyvízberuházás kapcsán Gyurcsány Ferenc szintén nyújtson támogatást.

MSZP az IVS-ről: a 260-ból maximum tíz oldalban nem volt hiba

— Az MSZP képviselőcsoportja kezdeményezte egy helyi fejlesztési tanács létrehozását. A valamennyi párt részvételével felállított testület feladata az lett volna, hogy ajánlást tegyen a közgyűlésnek a városba érkező fejlesztési pénzek felhasználásáról, a nagyberuházások megvalósításának módjáról — hangzott el a békéscsabai szocialisták közgyűlés utáni értékelésén. Miklós Attila városi képviselő elmondta, a tanács lehetőséget biztosított volna a közös munkára, az együttes felelősségvállalásra ezekben a fontos kérdésekben.

— A közgyűlési többség az előzetes egyeztetések ellenére úgy döntött, hogy nem támogatja a tanács felállítását — hangsúlyozta a képviselő. Az IVS-ről szólva Hrabovszki György szocialista frakcióvezető elmondta, az elkészített 260 oldalas dokumentumnál, maximum, ha tíz oldalban nem volt hiba.

— Az összes képviselő, politikai oldaltól függetlenül számtalan hibát, koncepcionális tévedést fedezett fel az elkészült iratban. Javasoltam, hogy mivel 50 százalékban nem lett kifizetve az elvégzett munka, tartsuk vissza fennmaradó hányadot, amíg a problémákat a készítő cég nem orvosolja. Ennek ellenére a közgyűlés úgy döntött, hogy a teljes összeget fizessük ki. Nem tudom milyen felsőbb megrendelés vagy egyéb érdekeltség állhat a döntés hátterében? — tette fel a költői kérdést a frakcióvezető.

— Bár állítólag a közgyűlési többség a „Vagyonért vagyon” elvet vallja, mégis az ellenkezőjét tapasztaltuk tegnap. Árverésre bocsátottak egy olyan ingatlant, ami talán az egyetlen hely a városban, ahol komoly turisztikai beruházásokat lehetne végrehajtani. Mikor kezdeményeztük, hogy az értékesítésből befolyt összeget tegyük félre a jaminai bányatavaknál megvalósítható esetleges fejlesztésre, akkor süket fülekre találtunk. Ezért nem is értem, hogyan vallhatják a másik oldalon ülő képviselőtársaim a fent említett elvet, ha éppen az ellenkezőjét szavazzák meg — mondta Mezei Zsolt MSZP-s városi képviselő. A szocialista képviselők a helyi vállalkozók adóemeléséről és a szemétszállítási díjjal kapcsolatos városi álláspontról is lesújtó véleményt fogalmaztak meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!