Közélet

2008.10.31. 16:20

Csak a karácsonyi pompában értettek egyet Orosházán

Maratonira sikeredett az orosházi képviselő-testület pénteki ülése. A légkör mit sem változott, továbbra is a nehézkesség és a személyeskedés jellemezte a tanácskozást.

cs. i.

Nem változtak az adók
Eredetileg 18 nyílt ülésen tárgyalandó napirendre készültek a képviselők, de több lett belőle. Ám ezek tárgyalása el se kezdődött anélkül, hogy napirend előtti felszólalásokkal eltelt majd egy óra. A Fidesz frakciója a jogos iroda sorsát firtatta, Bozsár Lajos 14 utcában a szerződés tartalmától eltérő kivitelezés miatt emelt szólt.

Az első érdemi döntés a helyi adók rendeletének a módosítása kapcsán született, a jelenlegi 200 forintos idegenforgalmi adó nem lett drágább a betervezett 90 forinttal. Percek peregtek, határozatok születtek mindaddig, amíg napirendre nem került az orosházi kórház átminősítésének a támogatási kérelme.

Beteges kórházvita
A súlyponti kórházak tisztiorvosi felmérése befejeződött. A hírek szerint ezeknek a gyógyító intézményeknek a száma és helye a szakminisztérium és a kormány döntése alapján változhat. Az orosházi kórház igazgatója az  érveit sorolta amellett, hogy a területi besorolásból súlypontivá minősíthetik az intézetet. Ehhez azonban nagyon komoly lobbitevékenységre van szükség. Az igazgató azt hangsúlyozta, hogy a jelenlegi 36 súlyponti kórház között akad olyan, amelyik még a területi besorolásúak feltételeinek se felel megm (nincs 24 órás ügyelete, sürgősségi ellátása).

A tulajdonosi szándékot  azonban el kell juttatni parlamenti és kormányzati fórumokig. Ehhez szükség van az orosházi kórház ellátási területén érintett 3 kistérség valamennyi országgyűlési képviselőjének az összefogására. A siker nem biztos, de meg kell próbálni. Az igazgató elmondása szerint ha átsorolnák az orosházi kórházat a jelenlegi struktúra megtartásával súlypontivá, az finanszírozási többletet hozhat, de kihatással lehet a munkaerő-piacra is. A hozzászólók azt firtatták, vajon megoldódna-e a jelenlegi létszámhiány. Mi a garancia arra, hogy ez nem kerül a fenntartó többlet pénzébe?

Dögös témák
Molnár Béla megyei képviselőként arra kereste a választ, nem szenved-e csorbát Békés megye többi kórházának az érdeke? Dr. Dancsó József szerint a súlyponti kórházaké a jövő, ez a fennmaradás biztos útja, a túlélés. A debreceniek kezdeményezését említette, ők már léptek. Varga Zoltán szerint az se járt szerencsével, az orosházi ötlet se életképes. A testület hosszas vita után megszavazta 18 igen és 2 tartózkodás mellett azt a szándékot, hogy az átminősítéshez megadja a lehetőségeinek megfelelő segítséget. Varga Zoltán nem vett részt a szavazásban.

A Tótkomlóson állati hullák begyűjtésére megépült 270 milliós beruházás gesztora mivel nem dolgozott ki konkrét elképzelést a működtetésre (hogyan kerül Eperjesről, Orosházáról például egy házi kedvenc, vagy döglött libák sokasága) a komlósi gyűjtőbe, így ez a téma is hozzászólásokat gerjesztett, de konkrétumok hiányában nehezen léptek előre a városatyák. Az viszont többek szájából megfogalmazódott: ezeket a kérdéseket sürgősen meg kell válaszolni, egyébként a tetemek elárasztják a város kivezető útjai mentén az árokpartok széleit.

Üveg, kenyér, kivonulás
Sok idejüket rabolta el a képviselőknek az első üvegcseppek, vagyis az 1963-ban felavatott orosházi üveggyár indításának a 45. évfordulójára rendezett csütörtöki ünnepségről szóló előterjesztés. November 5-én ünnepel a város, üvegből készült emléktáblát avatnak a gyár kapujában. Sokak szerint minimum egy szobrot kellett volna állítani. Mások szerint nem az emlékmű nagysága jelzi a megbecsülést. Ez egy gesztus az ipart teremtők, az ott dolgozók felé. A szerény megemlékezésről egyébként korábban ez a testület határozott, majd dr. Násztor Sándor tekintette szívügyének, hogy az olajbányászoknak és az üveggyáriaknak is emléket állítsanak.

A vélemények annyira ellentétesek voltak, hogy a szocialista frakció úgy döntött, nem szavazza meg az emléktábla felállításáról szóló előterjesztést (kivétel volt dr. Násztor Sándor, aki méltatlannak ítélte meg az ünnepség körüli hercehurcát és távozott az ülésteremből). 14 igen, 1 ellenszavazat és 6 tartózkodás mellett ezen a  napirenden is túljutottak az orosházi városatyák. Nem kevesebb, mint egy órájába került a testületnek, hogy eldöntse, mitől orosházi a kenyérünnepen sokszor sztárolt kenyér. Dr. Dancsó József a pékeket hívta segítségül, a mai kor és az emberek ízlésvilágának is megfelelő orosházi kenyér hamarosan a polcokra kerülhet, le is védetik e márkát. Ez a napirend se múlt  el sérelem, bántás és személyeskedés nélkül. Erostyák Zoltán érezte úgy, nincs maradása képviselő-társai között.

A karácsonyi díszkivilágítás bővítését, modernizálását gond nélkül elfogadta a testület. Decemberben újabb látványban lesz része az orosháziaknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!