Közélet

2008.03.12. 06:41

Orosházának nyugalomra van szüksége - a városházáról jelentjük

Egyhangú igen szavazatokkal szerdán délelőtt megszületett az orosházi költségvetés. Online közvetítés a részletekről.

BEOL

10.42
Az online közvetítésnek vége, köszönjük a figyelmet. További részletek a későbbi híradásokban a Beolon.

10.40
Egyhangúan fogadták el a költségvetést, név szerinti szavazáson mindenki igent mondott. Németh Béla sajnálja, hogy politikai cirkusznak kellett ezt megelőznie.

10.37
Háromból két módosító indítványt elfogadnak, egyedül dr. Násztor javaslatát szavazzák le.

10.33
Németh Béla: "mindig demokratikusan hajtottam végre a többségi akaratot, a költégvetéssel is így lesz. A polgármester hatásköre csökken - ezt is figyelembe veszem. "

A lakossági fórummal kapcsolatban pedig hangsúlyozza: aki ott volt, tudja, mi történt. Senki nem egyeztetett a hozzászólókkal, így nem szabályozták le, mi fog elhangzani. "A fórum arra jó volt, hogy lelkileg megerősített: továbbra is tennem kell a dolgom, még hogyha a testületben ez nem mindenkinek jelent örömet."

10.27
Dominkó Sándor a múlt heti polgámesteri fórummal kapcsolatban egy korábbi felvetésre elmondja: nem manipulálták a résztvevők számát a múlt heti polgármesteri fórumon, azaz nem tolták előbbre az elnökségi asztalt azért, hogy a tömeg nagyobbnak látszódjék. Hozzáteszi: eredménytelen volt az az sms-kampány, ami a fórum ellen irányutl.

10.20
Dancsó Józsefé a szó, aki a sporttámogatásokkal kapcsolatban azt hangsúlyozza, hogy igyekeztek minél többet szánni e célra a költségvetésben. Ugyancsak nagy jelentséget tulajdonít az alpolgármester a turizmusnak - csatlakozva Erostyák Zoltánhoz -, a civiltámogatások kapcsán pedig elmondja: ugyanolyan fontosak az egyházak, mint a nyugdíjasok. A városnak békése és nyugalomra van szüksége - folytatja. Megítélése szerint a most elfogadandó büdzsé ezt megalapozhatja.

10.09
Bogdánffy Csaba az intézményi tételeket veszi sorra, dr. Zilahy Lajos pedig a nyugdíjasegyesület védelmére kel. A polgármesteri fórumra utalva megjegyzi: a hangnem durva volt, a polgármester támogatói körében durva kommunistázás folyt.

10.01
Úgy nőttem fel, arra neveltek, hogy az öregeket tisztelni kell. Orosházán rosszul bánnak az öregekkel - hosszú beszédében ezzel akarja szembesíteni a képviselőket dr. Násztor, aki tételesen felsorolja az elmúlt évtizedek szocialista nagyipari fejlesztéseit.

9.52
Erostyák Zoltán (MSZP) a turizmus fontosságát hangsúlyozza, véleménye szerint a város, illetve Gyopárosfürdő gyengén szerepelt az Utazás kiállításon. Szerinte érdemes lenne felállítani egy városmarketing-csoportot.

9.46
A fideszes Zalai Mihály kikéri a városlakók nevében a Bunkóháza kifejezést, s képviselőhöz méltó magatartásra szólította fel. Molnár Béla csatlakozik hozzá, véleménye szerint Násztor csúsztat. Egyben Németh Béla is kap a fóruma miatt, melynek hallgatóságát szerinte a nyugdíjas érdekvédelmi egyesület szervezte. A költségvetési kompromisszummal kapcsolatban pedig azt mondja: a matematikát egyféleképpen tanultunk, így meg tudtunk egyezni, de a két párt politikai felfogása jelentősen eltér.

9.37
Még mindig Varga Zoltánnál a szó: élesen bírálja Németh Bélát a múlt héten megtartott fóruma miatt, s figyelmezteti a szükséges konzekvenciák levonására. Násztor Sándort, az MSZP-frakció tagját is meginti: tévedett hozzászólásában, ugyanis a nyugdíjasok által használt volt óvodaépület rezsijét a város állja. Azért kell ezt nyílt színen elmondani, mert Násztor Sándor nem jár frakcióülésre - mondja Varga.

9.27
A szocialista frakció meg fogja szavazni a költségvetést - jelenti be Varga Zoltán frakcióvezető, hozzátéve: úgy teszik ezt, hogy nincs nagykoalíció. Hangsúlyozza: nem négy ember készítette a költségvetést. Az említett politikusok valóban ott voltak (Varga, Fetser, Dancsó, Molnár Béla), de szakértőkkel kiegészítve és így született meg a kompromisszumos tervezet.

9.20
Dr. Násztor Sándor (MSZP): felháborító és sajnálatos, hogy egyetlen civil szervezet támogatását mérsékelték, a Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete három és fél millióját a hat évvel ezelőtti szintre állították vissza. Akik Orosháza sorsát megalapoztuk, ezt érdemeljük. Felháborító. lealacsonyító - hangoztatja a városatya, aki a Kádár-korszakban jelentős politikai és gazdasági pozíciókat töltött be. Most éppen a helyi gázmezők feltárásának jelentőségét tárja fel a hallgatóságnak. Hofit idézi: ne akarjunk a bunkók háza lenni, merthogy sok lesz az egy bunkóra jutó bunkók száma.

9.12
Németh Béla bevezetője után a bizottságok következnek. Burka László (MSZP) és Zalai Mihály (Fidesz) bizottsági elnökök egyaránt elfogadásra javasolják a tervezetet, melyet állítólag a két nagy párt prominensei közösen dolgoztak ki. Dancsó József (Fidesz) alpolgármester szerint ez a kompromisszumok költségvetése.

9.07
Összesen négy napirendi pont vár a képviselőkre, az első a költségvetés. Dancsó indítványozza, hogy a gyopárosi téma zárt ajtók mögött történjen. Éredekesség, hogy elég sokan vannak a teremben, ezek nagy része nyugdíjas (nyilvánvalóan a civiltámogatások ügyében demonstrálnak jelenlétükkel, legalábbis ami a dr. Násztor vezette nyugdíjasegyesület kivételes kedvezményeit illeti, ezeket ugyanis megnyirbálja a tervezet.)

9.00
Megkezdődött az ülés, Németh Béla polgármester bejelenti, hogy többen hiányoznak, összesen négyen. Pleskó Pál Dél-Afrikában van családlátogatáson (de itt van velünk, ugyanis orosházi témákban rendre kommentel), valamint hárman a szocialista frakcióból: Sóki Krisztina, Bozsár Lajos és dr. Faludi János. Közülük többen betegek - derül ki Németh Béla szavaiból.

A mai menü:

1) Orosháza Város Önkormányzatának 2008. évi Költségvetési rendelet-tervezete
 Előadó: Németh Béla polgármester,  Hegedűsné Dr. Hegedűs Mária címzetes főjegyző

2) Gyopárosi út – Fasor utcai közlekedési csomópont átépítésére pályázat
 Előadó: Erős Károly osztályvezető

3) Pályázat a szeméthalmok felszámolására
 Előadó:    Dr. Dancsó József alpolgármester

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!