Közélet

2007.06.12. 22:03

Állóháború alakulhat ki a sarkadi kistérség megszűnésével - Sarkadi önkormányzat: Perjési mondjon le!

Állóháború alakulhat ki a gyulai és sarkadi kistérség vezetése között a szakember szerint, aki jó döntésnek tartja az utóbbi megszüntetését. Bár formálisan még nincs eldöntve semmi, hiszen a végszavazás 18-án lesz, azonban az ügy ismerői szerint nem várható meglepetés.

Sz. M. - Beol

Mint arról délelőtt írtunk, az Országgyűlés hétfőn késő este elfogadta a Többcélú Kistérségi Társulásokról szóló törvényre benyújtott képviselői módosító javaslatokat. Információink szerint közel húsz egyéni indítványt terjesztettek elő a kistérségi határok módosítására, köztük a gyulaira is - ezt Nagy László terjesztette elő.

A gyulai kistérség határait módosító javaslat az 1997 előtti állapot visszaállítását szorgalmazta. A megszavazott módosítással Okány, Zsadány, Biharugra, Körösnagyharsány a június 18-i parlamenti végszavazás után várhatóan visszakerül a szeghalmi kistérséghez, további hét település pedig a gyulaihoz. Ezek: Sarkad, Sarkadkeresztúr, Mezőgyán, Méhkerék, Kötegyán, Geszt és Újszalonta.

— A szakmai énem egyetért a régi terület várható visszakerülésével, hiszen annak életképességét több évtized igazolta — mondja Lebenszky Attila, a gyulai kistérség hivatalvezetője. — Másrészt viszont esetleg állóháború alakul ki a gyulai és a sarkadi kistérség vezetése között. Ez gátja lehet az eddigi sikeres gyulai kistérségi fejlődésnek. Józan megítélés szerint azonban bízom a sarkadi többségben, a fejlődést elősegítő hozzáállásában.

Amennyiben június 18-án megszavazzák, majd kihirdetik a törvénymódosítást, a volt sarkadi kistérségi települések képviselő-testületeinek egyenként dönteni kell, csatlakoznak-e a Gyula és Környéke Többcélú Kistérségi Társuláshoz. A társulás a települések szabad választásán múlik, a megújuló kapcsolatra ad lehetőséget a várható törvénymódosítás.

Sarkadon azonban úgy tűnik, nem hagyják annyiban a dolgot. A hajdúvárosi testület jelenlévő 17 tagja — így a szocialista képviselők is — kedden egyhangú igennel szavazták meg az önálló sarkadi kistérség megszüntetését célzó parlamenti döntés elleni tiltakozó határozatot. Így arra is igennel voksoltak, hogy a térség szocialista országgyűlési képviselőjét, a kérdésben igennel szavazó dr. Perjési Klára gyulai polgármestert felszólítják, hogy mondjon le mandátumáról. Szerintük az ügyben kifejtett tevékenysége miatt méltatlan arra, hogy Sarkadot képviselje. A testület arról is határozott, hogy  a döntést minden létező jogorvoslati fórumon megtámadják, s nem hajlandók együttműködni semmilyen rájuk erőltetett kistérségi szervezetben. Úgy tervezik, hogy Sarkad főforgalmi utcáit, közterületeit — még a végszavazás előtt — gyászlobogókkal díszítik fel, ezzel is tiltakozva megcsorbított önrendelkezési joguk miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!