Közélet

2006.10.20. 15:42

Átadták a Békés Megyéért díjakat az ünnepi megyegyűlésen

Egyedülálló tettet vittek véghez 1956 forradalmárai. Visszaadták a nemzet becsületét, visszaszerezték a magyar nép tekintélyét az egész világ előtt — hangzott el ma Békéscsabán, a Jókai színház Vigadójában megtartott ünnepi megyegyűlésen.

BEOL

Az ötven évvel ezelőtti forradalom és szabadságharc méltatása során Domokos László, a megyegyűlés elnöke megemlékezésében hangsúlyozta, fél évszázada a magyar nemzet újjászületett.
— A magyarok 1956-ban bebizonyították, ha kezükbe veszik a sorsuk irányítását, képesek összefogni és fellépni a hazugság képmutatása ellen — emelte ki Domokos László, majd szólt a forradalom Békés megyei eseményeiről, vezető alakjairól.
Vidékünkön egy hét szabadság adatott, ám a most megjelenő dokumentumok legnagyobb újdonsága, hogy megismerhetjük a forradalom második szakaszának történetét, a november elejétől december közepéig tartó küzdelem részleteit.
Ezekből a megyegyűlési elnök kiemelte: Békés megyében 688 embert ítéltek el, de a hosszabb-rövidebb időre — bírói ítélet nélkül — börtönbe vetettek és internáltak száma több mint kétszer ennyi volt.

Díjazottak a közművelődéstől az árvízvédelemig
A Békés Megyéért kitüntető díjat a megyegyűlés alapította, s mint mindig, ezúttal is október 23-a alkalmából nyújtották át az ünnepi testületi ülésen. A négy kitüntető díjat Domokos László adta át, elsőként dr. Pap Istvánnak, aki több mint 40 évet dolgozott a közművelődés, a közigazgatás területén, s a megyei művelődési központból tavaly vonult nyugdíjba. A Békés Megyéért díjat átvette Werner Rosenberg Bécsben élő osztrák állampolgár, a Henkel Magyarország Kft. körösladányi gyára termelési főkoordinátora annak elismeréseként, hogy a neves cég Körösladányba települt. A legrangosabb megyei kitüntetést megkapta a Szeghalmi Sárréti Tánccsoport Egyesülete a mozgás, a viselkedéskultúra és a közízlés fejlesztésében, a térség nemzetközi megismertetésében végzett meghatározó szerepe elismeréseként. A díjat Sziliné Csáki Emília, az egyesület vezetője vette át. Végül Békés Megyéért díjban részesült a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság kollektívája, mely hozzáértésével, tevékenységével bizonyította, a folyamatosan árvízveszéllyel sújtott Békésben is az egyik legfontosabb tényező az emberi helytállás és áldozatkészség. Bak Sándor igazgatónak nyújtotta át az elismerést a testület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!