Közélet

2006.07.26. 11:51

Szabadsága idején mentették fel a főorvost Orosházán

Dr. Farkas Jánost, az orosházi kórház sebészti osztályának főorvosát szabadsága ideje alatt a munkavégzés alól felmentették. A kórházigazgató egy későbbi levelében arról értesítette, hogy augusztus 31-ével közalkalmazotti jogviszonyát is megszüntette.

Békés Megyei Hírlap

— Orosházán 1977-ben neveztek ki vezető sebész főorvosnak. Hatvanévesen, 2003-ban kértem a nyugdíjaztatásomat, miközben rákérdeztem, megoldható-e a továbbfoglalkoztatásom. Akkor semmilyen plusz juttatást nem igényeltem. Úgy terveztem, 65 éves koromig teszem a dolgomat. Nyugdíjasként évente kötött velem szerződést a kórház. Áprilisban elmentem szabadságra, Siófokra. Akkor érkezett a levél, hogy dr. Gervain Mihály felmentett a munkavégzés alól, 3 évre szóló szerződésre hivatkozva. Nem létezik ilyen szerződés. Kértem a visszahelyezésemet, helyette újabb levél jött, amiben már az állt, hogy nyugdíjas közalkalmazotti jogviszonyomat is megszüntette. Az indoklás rész üres, a végkielégítésnél nulla forint szerepel — részletezte a történteket a sebész. Hozzátette, nem számított erre a fordulatra, úgy érzi, szabadsága idején visszaéltek a távollétével. Az utolsó levelet egyoldalú szerződésszegésnek minősítette. Utódja április 27-én bemutatkozott a sebészeten, megbízatása május másodikától érvényes. A sebészeti osztály élére szóló álláshirdetés május 26-án jelent meg az Egészségügyi Közlönyben.

Dr. Gervain Mihály kórházigazgató érdeklődésünkre elmondta, a sebész főorvos kérésének eleget tett, aki a nyugdíj után három évig akart még dolgozni. — Munkájával kapcsolatban ért kritika, kifogás. Nálunk az a gyakorlat, hogy aki több évtizeden át dolgozik, annak 4 hónap felmentési időt biztosítunk teljes fizetéssel. Minden őt megillető javadalmazást folyósítunk számára. Amikor szabadságon volt, nem akartam visszarendelni, csupán hívtam, mert osztályértekezletet tartottunk. Amikor kérése eljutott hozzám, hogy szeretne még dolgozni, felajánlottam, jöjjön be, de nem élt a lehetőséggel — mondta az igazgató, s hangsúlyozta, a sebészeti osztályt nem hagyhatta vezető nélkül, az álláshirdetés megjelent, a kinevezési eljárás hamarosan befejeződik, addig megbízott vezeti az osztályt.

Ezek is érdekelhetik