Közélet

2006.07.25. 14:21

Derékba tört kígyósi fák

Felbecsülhetetlen kárt okozott a szombat esti hatalmas vihar a szabadkígyósi Wenckheim-kastély parkjában.

Békés Megyei Hírlap

Ezt a fát kettétörte a vihar. A park rendbehozatalát a helyi középiskola dolgozói kezdték el. A képen Kiss Mihály igazgatóhelyettes.
Válogatás nélkül csavarta ki, vagy törte derékba a megvadult természet tomboló ereje a park gyönyörű fáit. Pusztult a kőristől a kocsányos tölgyig számos olyan fafajta, melyet még a kastély százharminc évvel ezelőtti építésének az idejében ültettek, vagy hoztak szekéren csemeteként Erdélyből. Forgács Balázs természetvédelmi tájegységvezető hétfőn mérte fel a kárt. Tapasztalata szerint ezen a természetvédelmi oltalom alatt álló területen sok az olyan öreg fa, melyek egy erősebb viharnak már nem tudnak ellenállni. Állítását nem cáfolja, de árnyalja, és a vihar erejét bizonyítja az a tény, hogy több fiatalabb fa is meghajolt a jégesővel zúgó vihar ereje előtt. A kár a száz évnél is vénebb, óriási eszmei értékű fák pusztulása miatt egyelőre nehezen felbecsülhető.

Szabadkígyóson számos önkormányzati ingatlan is megrongálódott. Balogh József polgármester lapunknak többmilliósra becsülte a helyreállításhoz szükséges összeget, ami első hallásra nem is tűnik soknak, számba véve a rengeteg megsérült ingatlant, köztük a régi templom tornyát is.

Békés Megyei Hírlap -->

Ezek is érdekelhetik