Közélet

2006.04.05. 17:36

Futhatnak a pénzük után

„Örökké átkozzuk azt a napot is, amikor a baromfinevelésbe belefogtunk.” Több megyénkbeli termelő nyilatkozott így ma a békéscsabai Barnevál leállásáról, a Carnex-csoport tartozásairól, mely az ő vesztüket is okozta.

(c)

Az áramkikapcsolás miatt rohamtempóban más hűtőházakban helyezték el a Barneválnál feldolgozott, tárolt baromfiárut. Aggregátorról a csabai feldolgozó irodaépületében most van áram, ezáltal legalább a számítógépek üzemelnek. A Démásszal ma délután tárgyalnak az áramellátás visszaállításának feltételeiről. A képlet igen egyszerűnek tűnik: kifizeti-e a baromfi-feldolgozó a 30 millió forintot meghaladó tartozását vagy sem. Úgy tudjuk, a vízszolgáltatást is korlátozták az üzemben a kifizetetlen számlák miatt. Jelenleg az irodai alkalmazottokon kívül néhány ember dolgozik a 800-ból, ők a gépek, berendezések állagmegóvását végzik.

Ma közgyűlésen kellett volna dönteni a hogyan továbbról, ehelyett a megjelentek úgy határoztak, hogy jövő csütörtökre halasztják a döntéseket. Varga Tibor, a Barnevál ügyvezetője hangsúlyozta: április 10-éig a dolgozók megkapják a márciusi bérüket. A kormány, illetve az agrártárca vezetésének döntése alapján az áprilisi és a májusi fizetéseket a bérgarancia alapból az állam állja. Hogy ezt követően mi lesz a dolgozókkal, az még rejtély.

A jólértesültek szerint nagy meglepetés lenne, ha a gyár újraindulna, és így lenne munkájuk ismét a dolgozóknak. Sajnos, nagyobb a valószínűsége annak, hogy a Carnex-csoporthoz tartozó Merian Rt.-nél és a mezőkovácsházi Merian Szerviz Kft.-nél is hasonló gondok jelentkeznek. A beszállítók felé való tartozásuk ugyanis ezen cégeknek is jelentős. A termelők úgy vélik: futhatnak a bentragadt százmillióik után.várni és „kikapcsoltak”, más helyeken az utolsó utáni felszólítások mentek ki.

Harmincat elküldtek

- A Carnex-vágóhidakra szállított csirkék ellenértékével, 200 millió forinttal tartoznak tulajdonosunknak - mondta tegnap érdeklődésünkre Pap István kaszaperi telepvezető. Hozzátette: a tulajdonosnak öt telepe van a környéken, és az ötven dolgozóból harmincat kénytelen volt elbocsátani.

Kikapcsolások, sorban

Több termelő is jelezte, hogy miután nem jut pénzéhez a leadott baromfi után a Carnex-érdekeltségektől, ő sem tud fizetni a közüzemi szolgáltatóknak. Egyes telepeken a szolgáltatók már nem győztek tovább várni és „kikapcsoltak”, más helyeken az utolsó utáni felszólítások mentek ki.

 

-->

Címkék#Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!