Kék hírek, bulvár

2011.02.02. 18:00

Örménykúti hivatali sikkasztás: a körjegyző is vádlott

A körjegyzőt is felelősségre vonják a 2008. végén kirobban örménykúti hivatali sikkasztási ügyben. A vádirat a napokban készült el.

L. J.

A Szarvasi Városi Ügyészség vádat emelt Örménykút és Hunya Községek Körjegyzőségének gazdasági előadója és körjegyzője ellen — tájékoztatta lapunkat dr. Futó Sándor, a Békés Megyei Főügyészség sajtószóvivője. A gazdasági előadó ellen folytatólagosan, üzletszerűen, jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt, a körjegyző ellen pedig hanyag kezelés vétsége miatt emeltek vádat a Szarvasi Városi Bíróságon. 

Az örménykúti sikkasztási ügy — amint azt lapunkban is megírtuk —, még 2008. novemberében robbant ki. Szakács Jánosné, a község polgármestere ekkor tett feljelentést a Szarvasi Rendőrkapitányságon, miután megtalált egy banki átutalásról szóló kivonatot, mely szerint a gazdasági előadó 150 ezer forintot utalt át a saját számlájára. Ezután belső ellenőrzés keretében további átutalások nyomára bukkantak a köztisztviselő számítógépes nyilvántartásában. 

Az ügyben a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya folytatott nyomozást, majd tett vádemelési javaslatot az ügyészségen.  
A Szarvasi Városi Ügyészség vádirata szerint az egyik vádlott gazdasági előadóként közel 7 éven keresztül – 2002. január 1. és 2008. november 17. között –, összesen több, mint 37 millió forintot sikkasztott el az Örménykúti Polgármesteri Hivataltól, majd Örménykút és Hunya Községek Körjegyzőségétől. Ebben az időszakban a gazdasági előadó (a vádlott) volt megbízva az önkormányzat pénzügyeinek kezelésével, így ő intézte a házipénztárból és a bankszámláról a kifizetéseket. A vádlott az önkormányzat bankszámlájáról és házipénztárából tulajdonított el pénzt, illetve a bankszámláról a saját számlájára utalt át több esetben különböző összegeket. Hogy cselekményét leplezze, a könyvelésben valótlanul tüntette fel a pénzfelhasználás jogcímét.  

Ugyanebben az időszakban az Örménykúti Polgármesteri Hivatal jegyzőjeként, majd Örménykút és Hunya községek körjegyzőjeként a másik vádlott feladata volt ellenőrizni az önkormányzatnál a pénzeszközök szabályszerű felhasználását. A körjegyző ezen kötelezettségeit elhanyagolta, ezért nem észlelte, hogy a gazdasági előadó közel 7 éven keresztül tulajdonította el az önkormányzat pénzét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!