Hírek

2007.05.17. 05:43

Olcsóbb mobilozás külföldről

Az eddiginél sokkal olcsóbban telefonálhatunk haza a nyaralásból, ha az Európai Parlament jövő csütörtökön elfogadja a nemzetközi mobilozási díjak radikális csökkentését. Jelenleg országoktól függően négyszeres eltérés is lehet a tarifákban.

Németh Márk

Nyaralás alatt a magyarok egy része egyszerűen kikapcsolja a mobiltelefonját, vagy csak sms-ben tájékoztatja hogylétéről az otthon maradtakat, annyira drága külföldről haza telefonálni vagy kint hívást fogadni. Jelenleg az egész Európai Unióban áttekinthetetlenek a szolgáltatók által alkalmazott úgynevezett „barangolási” (roaming) tarifák, amelyek a külföldről történő híváskezdeményezés és hívásfogadás díjait határozzák meg.

Iszonyatosan nagy, akár négyszeres különbség is lehet a percdíjak között, attól függően, hogy melyik két uniós országban tartózkodó személy hívja egymást. Akár 6,75 eurót (megközelítően 1600 forintot) is elkérhetnek a szolgáltatók egyes országokban a barangolás minden percéért.

Ezen a kaotikus állapoton változtatna az Európai Unió a közösségen belül alkalmazható roaming tarifák maximalizálásával. Kedden állapodott meg az EU Tanácsa, illetve az Európai Parlament küldöttsége arról, hogy ősztől fokozatosan csökkentik a külföldi mobilhívások után számított barangolási díjat. Eszerint percenként 49 eurócentre (122 forintra) csökkenne a külföldről kezdeményezett, 24 centre (56,50 forintra) pedig a külföldön fogadott hívások kiskereskedelmi percdíja.

Az új tarifarendszer akár már ezen a nyáron is életbe léphet, ha az Európai Parlament jövő csütörtökön elfogadja az új szabályozást, amit a tagországok képviselői júniusban jóváhagynak. Ez akár hetven százalékos zuhanáshoz is vezethet a hívási díjakban. Az elkövetkező két évben további csökkenés várható: a híváskezdeményezés illetve fogadás árai a tervek szerint jövőre 46, illetve 22 eurócentre, 2009-ben pedig 43, illetve 19 eurócentre csökkenének.

Ha megszületik a döntés, akkor a mobilszolgáltatóknak egy hónapon belül alkalmazniuk kell az új tarifákat, és minden fogyasztó bármikor, ingyen és bérmentve átállhat az uniós szabályozott percdíjra. Két további hónap elteltével automatikusan átállítanák az új, csökkentett díjakra azoknak a fogyasztóknak is az előfizetését, akik nem választották az uniós tarifát, vagy nem döntöttek egy másik díjazás mellett. Brüsszelben végig élénk vita folyt arról, hogy a telefonhasználóknak kell-e külön kezdeményezniük az átállást az új percdíjra, vagy az automatikusan megtörténik minden fogyasztó számára. A mostani megállapodás egyfajta átmenetet jelent a két javaslat között.

Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hatóság szóvivője szerint akár a mobiltársaságok is profitálhatnak a maximalizált roamingdíjakból. Az olcsóbb percdíjak hatására ugyanis jóval gyakrabban vehetik elő a fogyasztók a vakáció alatt a bőröndből a mobiltelefont, hogy hosszabban beszélgessenek otthon maradt rokonaikkal, ismerőseikkel. Ez pedig növelheti a mobilszolgáltatók bevételét, annak ellenére, hogy a percenkénti nyereségük kétség kívül csökkeni fog.

Márton György ezért nem osztja azokat a félelmeket, hogy a szolgáltatók a csökkentett roamingbevételeiket a belföldi hívások árának növelésével próbálnák kompenzálni. A magyar mobilszolgáltatók közül a Pannon üdvözölné az egységes roamingtarifákat. Fontosnak tartja, hogy a mobilszolgáltatók között alkalmazott nagykereskedelmi árakat is maximalizálnák, percenként 30 centben.

Az ebből származó megtakarításokat a lehető legnagyobb mértékben át kívánja adni a fogyasztóknak – mondta el érdeklődésünkre Majorosi Emese, a cég információs igazgatója. A Vodafone egyelőre nem kívánta kommentálni az elképzeléseket, tekintve, hogy az EU döntés még nem végleges. A T-Mobile illetékeseit többszöri próbálkozásunk ellenére sem tudtuk utolérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!