Hírek

2004.10.22. 01:19

Csak a menthetőt akarták menteni a csepeli bajtársak

Egy mentőtiszt és egy mentőápoló segélykérő levelet írt az összes csepeli önkormányzati képviselőnek. Életmentő eszközeik azonnali korszerűsítését és eszköztartalékot kértek.

Izing Antal

[caption id="" align="alignleft" width="266"] Budapesten a mentők százhuszonötezer sürgős esethez vonulnak ki évente. Csepelen egy mentőautónak kellene megoldani a betegellátást.
[/caption]A XXI. kerület 86 ezer lakosa egy 2001-es évjáratú Mercedes Benz típusú esetkocsira, valamint két Toyota mentőkocsira számíthat. Horváth Gyula alpolgármester és az Országos Mentőszolgálat Budapesti Mentőszervezetének vezetése között már két éve folynak tárgyalások az új mentőállomásról. A Reggel értesülése szerint Csepel népét két korszerű esetkocsi és négy szállítóautó tudná biztonsággal ellátni. A két esetkocsi húszmillió, a négy szállítókocsi újabb húszmillió forintba kerülne. Kel-lene egy új állomás is. Csepel önkormányzata állná a beruházás felét, míg a másik fele a mentőkre hárulna. Pénz nincs. Az önkormányzat hitelfelvételben és a költségvetés átcsoportosításában gondolkodik.
Emiatt távoli jövő az új bázis.

Térjünk vissza a munkássziget jelenébe, ahol a mostani egyetlen csepeli kocsin nincs lélegeztetőgép, sem szívritmus-szabályozó. Igaz, hogy ezek rendes körülmények között nem is tartoznak az esetkocsik felszereléséhez. De mégis kellenek, nem véletlenül kérték őket, hiszen az eszközök többsége öregebb nyolcévesnél. Gyakran elromlanak. Az alulfinanszírozott Országos Mentőszolgálat még nem tudta kicserélni a műszereket. Csepelen nincs kórház, mert bezárták. Míg az egyetlen esetkocsi eljut az ügyeletes kórházba, és onnan visszaér, Győrfi Pál OMSZ-szóvivő tájékoztatása szerint a könnyebb eseteket egyszerű mentőkocsik látják el. A súlyosabbakhoz a szomszéd kerületek mentőegységei vonulnak ki a 86 ezres városrészben.

Horváth Gyula alpolgármester:

– Száraz László vezető mentőtiszt és Kiss Dezső fő mentőápoló Csepel két igen jelentős egyénisége. A csepeliek szeretetét, elismerését élvezik. Szolidáris vagyok velük, lépésüket jóindulatúnak tartom, de nem elég körültekintőnek. Emberileg megértem őket, köszönjük, amit tettek, mi is mindent megteszünk a változásért. Járóbeteg-rendelőinket szakmai gyűjtésre kértem fel, ha van elfekvőben a szükséges eszközökből, adják át a mentőállomás szakembereinek. Bár a közelmúltban történtek már intézkedések az Országos Mentőszolgálat részéről is.

Tizenkilencmillió kilométert futnak

Budapesten 2003-ban tizennégy mentőállomásról kilencven mentőkocsi 62 ezer szaksegélyt nyújtott. Hatvankilencezer mentést végeztek, 1079 szüléshez és százhuszonötezer sürgős feladathoz vonultak ki. Ezek mellett 147 ezer egyszerű betegszállítást végeztek, és közel kétmillió kilométert tettek meg szirénázva. Nem sürgős feladattal a budapesti mentők több mint négymillió kilométert mentek a városban. Magyarországon 2003-ban összesen kilencszázkilencvenegy mentő 19 millió kilométert tett meg sürgős feladattal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!