Orosházi szócsata

2022.03.10. 16:51

A gádorosi csicskaügy miatt lemondatnák jelöltségéről dr. Szabó Ervint

A gádorosi csicskáztatási ügyben dr. Szabó Ervint ügyvédi visszaéléssel gyanúsították – mondta az orosházi képviselő-testület csütörtöki ülésén Molnár Béla alpolgármester utalva arra, hogy ez jelent meg a PestiSrácok.hu egyik friss cikkében. Arra a kérdésre, hogy volt-e az ügyben gyanúsítva, nem adott konkrét választ a jobbikos politikus, az ellenzék országgyűlési képviselőjelöltje, csak annyit mondott, hogy nem követett el soha bűncselekményt.

Beol.hu

Dr. Szabó Ervin egy orosházi utcafórumon /Fotó: Imre György/

Fotó: Imre György

Molnár Béla szerint – a PestiSrácok.hu cikkében olvasottak alapján – le kellene mondania jelöltségéről az ellenzék országgyűlési képviselőjelöltjének. A rendőrség az évek során összesen három ügyvédet – köztük dr. Szabó Ervint – gyanúsított azzal, hogy ügyvédi visszaélést követtek el. 

Mint a PestiSrácok.hu írta, a gyanúsítás szerint nem a sértettek, azaz ügyfeleik érdekeit képviselték, hanem ténykedésükkel pont azt biztosították, hogy a szerencsétlen emberek ne tegyenek a csicskatartókra terhelő vallomást. Végül két ügyvédet el is ítéltek. A jobbikos politikus elleni büntetőeljárást megszüntették.

A PestiSrácok.hu a birtokába került nyomozati iratok alapján azt írta: a tanúvallomások szerint 2008-ban a jobbikos politikus a rabszolgatartó család feje megbízásából úgy lépett fel, mintha a szerencsétlen embereket képviselné, és az ő érdekükkel szembeni ténykedésével sikerült a büntetőeljárást meghiúsítania. Akkor a csicskatartók mindent meg is úsztak, és további négy évig kínozhatták az embereket, hiszen csak 2012-ben buktak le. Ezt követően hét év telt el, mire jogerős ítélet született az ügyben.

A csicskatartási ügyben 2019 nyarán hoztak jogerős ítéletet a Szegedi Törvényszéken. A bíróság honlapján azt írták: a tényállás szerint a vádlottak kiszolgáltatott, befolyásolható, elesett embereket kerestek fel. Jó ellátást, megfelelő fizetséget ígértek nekik. Ezzel szemben elvették okmányaikat, fenyegetéssel, bántalmazással munkára kényszerítették őket, rendszeres havi járandóságaikat pedig elvették tőlük. 

Kilenc sértettnek több mint 30 millió forintos kárt okoztak. A bíróság megállapítása szerint a gádorosi családdal szemben folytatott nyomozás során a rendőrség tanúként kívánta kihallgatni a sértetteket. Az áldozatokat a kihallgatásuk előtt a csicskatartók megfenyegették, illetve ügyvédek által szerkesztett, valótlan tartalmú vallomásokat írattak alá velük.

A csicskatartó család fejét jogerősen 7 év börtönbüntetésre ítélték zsarolás, személyi szabadság megsértése, hatósági eljárás akadályozása miatt, és több vádlott kapott letöltendő szabadságvesztést. A két, ügyben elítélt ügyvédet többek között ügyvédi visszaélés miatt mondták ki bűnösnek, próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést kaptak.

 

Nem adott konkrét választ dr. Szabó Ervin

 

A kérdésben heves szócsata alakult ki az orosházi képviselők ülésén. Molnár Béla alpolgármester a PestiSrácok.hu portálon megjelent cikk kapcsán kérdezte dr. Szabó Ervint, hogy meggyanúsították-e ügyvédi visszaéléssel a gádorosi csicskáztatási ügyben. Hozzátette, számára döbbenet, hogy nem határolódik el tőle a többi ellenzéki párt. Dávid Zoltán polgármester szerint a jobbikos politikus alkalmatlan arra, hogy bárkit is képviselhessen.

– Mi az a gádorosi csicskáztatási ügy? – kérdezett vissza dr. Szabó Ervin, kiemelve: azokat, akik valótlanul azt állították, hogy neki köze lenne csicskáztatási ügyhöz, beperelte, és a bíróság neki adott igazat, mivel a rágalmazók semmilyen erre vonatkozó bizonyítékkal nem tudtak előállni. Aláhúzta, hogy  soha semmilyen bűncselekményt nem követett el. Egy Facebook-bejegyzésében pedig azt íra, az ügyvédi tevékenységét is a rá vonatkozó szabályok teljes körű betartásával végezte. Ugyanakkor konkrét, igenlő vagy nemleges választ nem adott a csütörtöki testületi ülésen arra a kérdésre, hogy volt-e ügyvédi visszaéléssel gyanúsítva.

 

A PestiSrácok.hu videós anyagát ITT tudja megnézni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!