Sportlövészet

2024.05.24. 08:49

Lövészversenyt rendeztek Szarvason a Honvédelem Napján

A MATASZ Békés Vármegyei Szervezetének Elnöksége lövészversenyt rendezett a Honvédelem Napján a középiskolásoknak Szarvason a Honvédelmi Sportközpontban. A viadalon a békéscsabai és szarvasi városi lövészverseny 1-3. helyezést elért csapatai vettek részt.

Gajdács Pál

A szarvasi verseny díjazottjai

A verseny megnyitóján Nagy Zoltán nyugalmazott ezredes, a MATASZ Békés Vármegyei Szervezetének elnöke köszöntötte a rendezvényt személyes megjelenésével megtisztelő Mucsi Balázst, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatóját, a résztvevő csapatokat felkészítő és elkísérő Fonád Zoltán tartalékos főhadnagyot, valamint Gyurkó Attila, Rotics József és Kurucsó Péter tanárokat és a résztvevő csapatok tagjait. 

Nagy Zoltán megemlékezett az 1848–49 évek eseményeiről. 

– Egy kormányrendelet értelmében 1992-től a Budavári csata 1849. évi megvívásának napja emlékére május 21. a Magyar Honvédelem Napja, 175 éve e napon foglalta vissza a Görgei Artúr tábornok vezette honvédsereg az ország fővárosát Hentzi osztrák tábornok csapataitól. A fellángoló hazafiság, a nemzet iránti elkötelezettség a legfőbb pillanatokban bámulatra méltó egységbe kovácsolta hazánk fiait. Elődeink honvédő harcára, szabadságküzdelmére emlékezve nem szabad megfeledkeznünk egy fontos tanulságról: akármilyen jól képzett hadereje is van bármely kornak, a hazájának védelmére kelt nép elszántsága, vitézsége sohasem nélkülözhető. A nemzetnek szüksége van a haza védelmét vállaló katonákra, de szüksége van a társadalom támogatására és megbecsülésére. Hazánk és nemzetünk védelme közös ügyünk. A mai lövészversennyel azelőtt a haderő előtt hajtunk fejet, amely a magyarság legszebb, legdicsőbb pillanatában született, nemzetünk legjobbjait tömörítette. Az akkori hősök ma is példaképeinkként állnak előttünk – zárta szavait Nagy Zoltán

Az esemény Bracsok István lőtérvezető és Fülöp Miklós lövészetvezető szakmai irányítása alatt zajlott. A versenyen a diákok 0,22-es nyílt irányzékú kis kaliberű lőfegyverrel, álló testhelyzetben 25 m-re levő körös lőlapra lőttek. Annak ellenére, hogy a részvevők egy része még ilyen fegyverrel sohasem próbálkozott, kitűnő és szoros eredmények születtek. Az egyéni verseny első két helyét „szétlövéssel” kellett eldönteni.

Eredmények 

Csapatverseny: 1. Vajda Péter Evangélikus Gimnázium I., Szarvas, 2. BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium Békéscsaba, 3. Vajda Péter Evangélikus Gimnázium II., 4. Vajda Péter Evangélikus Gimnázium III., 5. BSZC Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium Békéscsaba, 6. BSZC Trefort Ágoston Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium.

Egyéni: 1. Ugrai Nikoletta, 2. Zvara Imola, 3. Frcska Zsófi (mind Vajda Péter Evangélikus Gimnázium).

A csapatok tagjai fegyelmezetten és sportszerűen versenyeztek, de jó szereplésükben része volt a felkészítő tanárok áldozatos, szabadidőt nem kímélő tevékenységéért. A verseny szakszerű lebonyolításáért elismerés illeti a Szarvasi Honvédelmi Sportközpont munkatársait. 

A diákok véleménye alapján elmondható, hogy szükség van hasonló versenyek rendezésére, törekedve a még több középiskola bevonására, amely elősegíti a hazafias honvédelmi nevelés megvalósulását, a Magyar Honvédség és a Magyar Tartalékosok Szövetségének mélyebb megismerését, az önkéntes katonai szolgálat vállalását. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában