Békéscsaba

2024.04.04. 16:52

Meglepték az Előre legendáját: átadták a miniszterelnök üdvözletét Pásztor Józsefnek

Tóth Márton, a Magyar Labdarúgó Szövetség Békés Megyei Igazgatóságának szakmai koordinátora a békéscsabai Panoráma Étterembe tanácskozásra hívott csütörtökön több korábbi kiváló labdarúgót, így Pásztor Józsefet is. A véleményükre volt kíváncsi, hogy mint kistelepülésekről származó sportemberek hogyan látják a kisebb falvak fejlődési lehetőségeit a labdarúgásban. A felvezető gondolatait két meglepetés-vendég szakította meg, akik az Előre Spartacus legendájához érkeztek. Átadták Orbán Viktor kormányfő köszöntését az Előre legendájának.

Gajdács Pál

A vendégek – Jakab János, a Budafoki MTE tiszteletbeli elnöke és Kiss Norbert, a budafoki klub ügyvezetője – a fővárosból érkeztek és Orbán Viktor miniszterelnök üdvözletét hozták a 70. életévét március 20-án betöltő Pásztor Józsefnek.

pásztor józsef, előre, labdarúgás
Pásztor József (középen) meghatódott.  Fotó: Bencsik Ádám

– Az a megtiszteltetés ért engem, hogy ismét egy ilyen zsenit köszönthessek – fordult Jakab János Pásztor József felé és átnyújtotta a budafoki klub csapatzászlóját és egy hatalmas pezsgőt.

A miniszterelnöki üdvözletet egy másik békéscsabai kiválóság, Pásztor volt csapattársa, Vágási Sándor olvasta fel és Tóth Márton nyújtotta át.

„Tisztelt Pásztor József! Ritka jelenség a futballban, hogy valakinek a neve úgy összeforrjon egy csapattal, mint az Öné, a Békéscsabai Előrével, amelynek már játékosaként is egyértelmű vezéregyénisége volt.”

Emlékeztetett: Pásztor József a Békéscsaba edzőjeként a kilencvenes évek elején a rendkívül szerény körülmények ellenére egy valóságos futballcsodát hajtott végre, ami a magyar futballtörténelem legszebb lapjaira tartozik. 

„Engedje meg, hogy a 70. születésnapja alkalmával gratuláló családtagok, barátok és egykori játékostársak mellett én is köszöntsem és további jó egészséget, tervei megvalósításához még sok sikert kívánjak. Isten éltesse sokáig!” Tisztelettel: Orbán Viktor.

– Ez nagy meglepetés, nagyon köszönöm a miniszterelnök úrnak és nektek is, hogy Pestről idejöttetek! Szoktam mondani, hogy nem nagyon szeretem Pestet, de majdnem mindig felmegyek a válogatott meccsekre, ám ott nem akartam élni soha és remélem, hogy pár évig még kihúzom Békéscsabán.

Tóth Márton hozzátette, nagyon méltó helyre került ez az elismerés.

– Közel hetven éve, hogy szemtanúja vagyok a Békéscsabai Építők, a Spartacus, az Előre 1912 csapatai szerepléseinek – mondta Tóth Márton, az egykori kiváló kapus, Pásztor csapattársa. – Kisgyermek korom óta figyeltem a játékosokat és olyan, mint Jóska, nem volt a hetven év alatt Békéscsabán. Született tehetség volt. Amikor idekerült húsz évesen, csak néztük, hogy jaj, mi lesz ebből a fiúból – hatvan kiló volt összesen. Babolcsay Gyuri bácsi, az Előre akkori edzője semmit nem könnyített a munkán. Belecsöppent a nyári alapozási időszakba és többen aggódtunk érte, végül két héttel a bajnokság megkezdése előtt könnyített a munkán az edző. Emlékszem, a csatároknak csak futni kellett: mértani pontossággal érkeztek a labdák Józsitól a futóemberek elé.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában