Úszás

2024.03.13. 09:31

Okosék nyerték a főszámokat - galériával

Kisjubileum: 25. alkalommal rendezték meg Békéscsabán a Gáspár Ervin szenior úszó emlékversenyt. Az idei eseményen 22 klubból közel másfélszázan gyülekeztek szombaton délután az Árpád fürdő sátortetős, 50 méteres versenymedencéje köré, majd másnap kora reggel ismét rajtkőre álltak a folytatásban. Az eseményt nemzetközivé emelte, hogy a szomszédos Romániából is érkeztek versenyzők.

Beol.hu

Az idősebbek közül még sokan emlékezhetnek Ervin bácsira, akinek kezei alatt több százan tanultak meg úszni. Ám nemcsak kezdőkkel foglalkozott, amit bizonyít: válogatott kerettagokat, magyar bajnoki dobogós versenyzőket nevelt ki több évtizedes edzősége idején. Ezek egyike az a Juhászné Tóth Margit is, aki a néhai Marik Lászlótól vette át a Békéscsabai Szenior Úszó Egyesület elnöki posztját. Nem véletlen, hogy nemcsak a mesterre emlékeztek a kétnapos viadalon, hanem az egykori elnök előtt is tisztelegtek azzal, hogy az 50 méteres gyorsúszó számot a neve alatti emlékversenyként bonyolítják le már évek óta.

Több mint százötvenen tempóztak az Árpád fürdőben. Fotó: Kiss Zoltán


A 32 tagú házigazda egyesületből nem mindenkinek adatott meg, hogy elinduljon a versenyen, ugyanis mint rendezők, feladatokat kaptak a lebonyolításban, úgy mint időmérők, indítóbírók, hangosbeszélő, stílusbíró és sorolhatnánk. Ám akadt olyan, aki egy-két percre félretette a stopperórát, pontosabban ideiglenesen átadta egy klubtársnak, hogy mégis ott legyen az indulók között. Ezek egyike volt például Pappné dr. Marik Sarolta, aki éppen hogy visszaérkezett a sikeres katari (dohai) szenior világbajnokságról, és most is bezsebelt több aranyérmet.
A jubileumi viadalon számos versenyszámot bonyolítottak le, ezek közül azonban kettő kiemelkedett a mezőnyből. Az egyik a 400 méteres gyorsúszás, amely Gáspár Ervin-emlékfutamként is zajlott. Itt az úgynevezett Dekatlon tábla alapján abszolút győztest is hirdettek, vagyis a 13 korcsoportból a legjobban teljesítő egy külön kupát vehetett át. A férfiaknál a Békéscsabáról indult, ma hódmezővásárhelyi színekben versenyző Okos Ákos érdemelte ki, megelőzve a kecskeméti Hajdú Lászlót és a nyíregyházi Cseh Imrét. Hajdú László kissé bosszankodhatott, ugyanis az előző két esztendőben ő győzött, s ha harmadszorra is az első helyen végzett volna, végleg elnyerhette volna a kupát. A lányoknál a fiúgyőztes testvére, az ugyancsak egykori békéscsabai Okos Glória (Hódmezővásárhely) nyert a nyíregyházi dr. Szokol Dianna és a szentesi, egykori remek vízilabdázó, Pengő Erzsébet előtt.
Maradva az emlékfutamoknál, mint fentebb írtuk, az 50 méteres férfi gyorsúszást Marik László-emlékfutamnak nevezték el. Ebben is az abszolút legjobbat díjazták, amit a törökbálinti Erdélyi Ferenc érdemelt ki a gyulai dr. Legeza László és a kecskeméti Hajdú László előtt.

Kupaversenyről lévén szó, pontverseny végeredményt is hirdettek, amelyet a Hód-Triatlon és Öttusa Klub nyert meg 8849 ponttal, megelőzve a házigazda Békéscsabai Szenior Úszó Egyesület csapatát (5810) és a Szentesi Delfin Sportklubot (4959). A további megyeiek közül a Gyulai dr. Regele Károly Szenior Úszó Klub a 6. helyen kötött ki (3267), a Tótkomlósi Rozmárok pedig a 9. helyen zártak (2904). A trófeát a néhai klubelnök, Marik László fia, az egykori NB I-es labdarúgó, ifjabb Marik László adta át a győzteseknek.
Az első napi versenyt követően zenés vacsorára invitálta a csabai egyesület a résztvevőket, akik szinte teljes létszámban átvonultak a Király étterembe, ahol az evi-ivi mellett tombola sorsolásra is sor került, az aktívabbak pedig tánccal múlatták az időt. A résztvevők egyöntetűen állították: remek hangulatú volt a kétnapos esemény, és jövőre is visszatérnek Békéscsabára.

A Békés vármegyei dobogósok

Békéscsabai Szenior Úszó Egyesület: Csirmaz Sándor, Csomai Zsolt, Juhász Mátyás, dr. Kocsor Ferencné, Kósa László, Metcalfe Bodnár Tímea, Nagy Ida, Németh Éva, Pappné dr. Marik Sarolta, Sallai Katalin, Szabó Balázs, Szabó Zoltán.
Gyulai dr. Regele Károly szenior Úszó Klub: Gévay Liliána, dr. Legeza László, Murnyák Zsuzsanna, Seres László, dr. Tóth Ilona.
Tótkomlósi Rozmárok: Apatóczki István, Budai Mihályné, Fazekasné Vogel Anita, Gáll Jánosné, Kancsó János, Rajki Józsefné, Szabó Lászlóné, Varga Attila, Varga Liána.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában