Triatlon

2024.02.29. 18:46

Korosztályt vált Klokocs Kata, az év triatlonistája

A gyermek korosztályban a Magyar Triatlon Szövetség év eleji díjátadó gáláján egy békéscsabai lány, Klokocs Kata vehette át az év triatlonistája elismerést. A 14 éves tehetség nem csak a triatlonon belül pattan nyeregbe, hanem külön kerékpáros versenyeken is.

Gajdács Pál

A békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskolában tanuló Klokocs Kata tehetsége korán megmutatkozott, már négy éves korában megtanult úszni, majd jelentkezett a Békéscsabai Atlétikai Clubnál, ahol először Germán Tibor, majd a mai napig Tóth Sándor az edzője. A kerékpár edzéseket családon belül oldották meg, hiszen azt a korábbi kiváló kerékpáros versenyző, a tavaly elhunyt édesapa, Klokocs István irányította (az úszásban korábban Valach Dávid volt az edzője, mostanság pedig Petróczki Zsombor).

Klokocs Kata, triatlonista,sport,békéscsaba
Klokocs Kata
Fotó: Vanik Zoltán

Kata 2021-ben megnyerte az újonc II országos bajnokságot, és még abban az évben öt bajnoki aranyérmet szerzett. 2023-ban győzött a duatlon ob-n, a mezein, a kerékpárban pedig a gyermek korosztály mezőny- és időfutam bajnoka lett és természetesen megnyerte a gyermek triatlon országos bajnokságot is.

– Anyukám javasolta, hogy kezdjek el triatlonozni – mondta Klokocs Kata, akit éppen az egyik délutáni kerékpáros edzése előtt állítottuk meg néhány szóra.

– Bár az úszással kezdtem, nem az lett a kedvenc sportágam, ezért vágtam bele a futásba, majd apukám segítségével a kerékpáredzésekbe, utóbbiban szereztem az első érmeimet is.

Kata elmondta, hogy a Békéscsabai Előre Úszó Klubnak van egy triatlon szakosztálya is, így a triatlon versenyeken a vármegyei székhelyű egyesületet képviseli, kerékpárosként ugyanakkor a Debreceni Sportiskolához tartozik.

Tavaly Békéscsaba adott otthont a kritérium országos bajnokságnak, amit Klokocs István-emlékversenyként rendeztek meg.

– Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy a bajnoksággal az apukámra emlékeznek – jegyezte meg Kata, aki annak rendje és módja szerint meg is nyerte az U15-ös korosztály 10 kilométeres versenyét.

Klokocs Kata komoly békéscsabai triatlon hagyományok folytatója, vagy inkább újraindítója lehet, hiszen a 2000-es évek közepén olyan sportolók nevelkedtek a városban, mint a felnőtt világversenyeken induló Ágoston Szabolcs, vagy a csapatban junior Eb-bronzérmet szerző Bíró Zsolt.

– A triatlon szakosztályban nem én vagyok az egyetlen versenyző, ami nagyon jó – fűzte hozzá, vagyis nem egyedüliként próbálja ismét fókuszba helyezni a szakáganként is nagyon nehéz, sok munkát igénylő összetett sportágat.

A fiatal sportoló jelenleg nagy lelkesedéssel készül a szezon versenyeire.

– A triatlonban idén korosztályt váltok és immáron a serdülők között fogok versenyezni, kerékpárban még maradok az U15-ösben. Március 8-án a DSI-vel horvátországi edzőtáborba megyek. Április végén rendezik Balatonbogláron a duatlon ob-t, majd májusban következnek a triatlon, júniusban a jelentősebb kerékpáros versenyek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában