Röplabda

2024.01.08. 15:45

Négy vereség után a BRSE: változások várhatók a csabai klubban

Nem szokványos, hogy az Extraliga alapszakaszában négy vereséget is elkönvveljen a Swietelsky-Békéscsaba női röplabdacsapata. Pedig két fordulóval a rájátszás előtt így áll a helyzet és a MÁV Előre Foxconn csapatától elszenvedett szombati vereséggel a második helyről is lecsúszott Tóth Gábor együttese. Vasárnap ráadásul a Magyar Kupa negyeddöntőjében vár rendkívül fontos ütközet az együttesre, amelynek hátrányból kellene fordítania a Szent Benedek Röplabda Akadémia ellen. A BRSE elnöke, Baran Ádám értékelte a kialakult helyzetet.

Gajdács Pál

Baran Ádám: a nehéz helyzet kialakulásának több gyökere is van, ezért összetett a kérdés.

Fotó: Imre György-archív

Két nappal a székesfehérvári találkozót követően megszólalt Baran Ádám, a Békéscsabai RSE elnöke, aki a klub hivatalos honlapján értékelte a kialakult helyzetet.

Nemcsak akkor kell kiállni, amikor minden szép és jó, hanem akkor is, amikor nehezebb idők járnak, ez vezetőként kötelességem. Nem kívánom hárítani a felelősséget, annak ellenére, hogy a felnőtt csapat részére a klub erőn felül biztosít minden feltételt, az eredményes munkához minden adott. Nem akarok e mögé bújni, és én is többet vártam.

Az elnök hozzátette, hogy a MÁV Előre elleni vereség után szombat este elbeszélgetett a csapattal és a stábbal a hazaérkezést követően, mert úgy érezte, tisztázni kell az alapvetéseket.

– Érthető az elégedetlenség, még úgy is, hogy a szurkolók sokszor nem látnak a színfalak mögé. Mindenkinek joga van véleményt formálni és élhet a kritika lehetőségével egy bizonyos hangnemben, de a személyeskedést visszautasítjuk. Az elmúlt tíz évben magasra tettük a mércét, és aki követi a sport világát, az tudhatja, hogy olyan nem létezik, hogy egy klub életében ne legyen hullámvölgy. A Békéscsabai Röplabda Sportegyesület az elmúlt évtizedben többször is erőn felül teljesített, egyetlen bajnokság kivételével mindig döntőt játszott, ami egyedülálló teljesítmény.

A klubvezető tudja, hogy a szurkolók abból indulnak, ki, hogy a csapatnak mindig nyernie kell, de ez több okból sem lehetséges, hiszen törvényszerű, hogy vannak nehezebb periódusok.

– Ha összehasonlítjuk a magyar bajnokságot a hat-nyolc évvel ezelőttivel, akkor mindenki látja a különbséget. Ma már mindenki profi az Extraligában, nem félállású szakemberek dolgoznak a stábokban, és vannak olyan vetélytársaink, akik nyolc külföldi játékost foglalkoztatnak. Ettől még ez a csapat sokkal többet tud ennél, nem hinném, hogy ez a realitás. Többször is láttunk tőlük azt a játékot, amire valóban képesek a játékosok. Ma már nincs olyan meccs, amit félgőzzel meg lehet nyerni, az apró megingásokat is nehéz korrigálni. Sűrűbb lett a mezőny és nincs olyan, hogy egy profi csapat játszik egy félprofival.

20231115_Swietelsky-Békéscsaba_IGY_BMH
Több ilyen pillanatot szeretnének látni a csabai szurkolók. Fotó: Imre György

Az elnök szerint a nehéz helyzet kialakulásának több gyökere is van, ezért összetett a kérdés.

– Ez főleg a menedzsmentre tartozik, a lényeg, hogy az elmúlt évek sikersorozata sem tudta megteremteni annak a lehetőségét, hogy hosszú távon előre tervezzünk a keret tekintetében – folytatta Baran Ádám. – Sokszor kérdezik a szurkolók, hogy miért egyéves szerződéseket kötünk. Azért, mert egy évnél nem látunk előbbre. Amíg a költségvetésünk pár hónappal a szezon előtt dől el, addig nem tudunk stratégiailag hosszabb távon előre nézni. A működésünk átlátható és stabil, nincsenek tartozásaink, mindenkit időben kifizetünk és addig nyújtózkodunk, ameddig a takarónk elér. Én soha nem tettem kockára a klub jövőjét és stabilitását egy nagyobb szerződés érdekében. Amíg nincs meg a hosszú távú tervezhetőség, addig számos ad hoc döntést kell hozni.

A klubvezető mindent igyekszik megtenni azért, hogy az együttes minél hamarabb kimásszon a gödörből.

– Nem vagyok elégedett és lesznek is személyi változtatások, amiket a következő napokban bejelentünk. Mindenkinek tisztában kell lennie azzal, legyen magyar vagy külföldi, hogy nehéz a helyzet és mindenki felelős. Nem fogjuk tétlenül nézni a folyamatokat, persze vannak olyan dolgok, amik a csapatnak a belügyei, ezeket nem teregetjük ki. Igyekszünk belenyúlni a keretbe, de ez januárban nem egyszerű, kevés a használható játékos és korlátozottak a lehetőségeink. De változtatni kell, közel állunk a megállapodáshoz egy nemzetközileg magas szinten jegyzett játékossal, akiről hiszem, hogy új színt és tüzet tud hozni.

Baran Ádám hangsúlyozta, hogy talán nem is a vereség a probléma, hanem az, ahogyan elszenvedik. Úgy véli, hogy ki lehet kapni, de az utolsó pillanatig küzdeni kell, és ezért fájt több mérkőzés is, mert azt láthatta mindenki, hogy a csapat összeesett és nem harcolt végig.

– Mindezek ellenére is állítom, hogy korai még leírni minket! Vasárnap nagyon fontos összecsapás vár ránk, kötelességünk továbbjutni. Aki nem hisz a céljaink elérésében, annak nincs itt helye. Csak azok jöhetnek velünk, akik a saját önzőségüket, gyengeségüket, kifogáskeresésüket hátra tudják hagyni és mindent megtesznek azért, hogy megvalósítsuk azokat, amiket kitűztünk magunknak.

Az elnök bízik abban, hogy dacossá válik a társaság a negatív hangok hatására és bebizonyítja, hogy ennél jobb, ráadásul minden kiírásban még előttünk van a lényegi rész.

Néhány játékosnak kényelmes a helyzet és nem lép ki a komfortzónájából, márpedig eljött az ideje ennek, és annak is, hogy tegyenek a klubért. Mindenkitől több kell és ezt tisztáztuk is, lényegtelen, hogy ki magyar és ki légiós. Ez közös munka, azt kell megérteni, hogy egyenként és egységesen jobb teljesítményre van szükség. 

A klubvezető szerint a csapat jó emberi karakterekből áll, nincsenek klikkek, nincsenek ellentétek vagy széthúzás. Pályán kívül is egység van, de meglátása szerint hiányzik a gyilkos ösztön.

– Ennek márpedig elő kell jönnie, meg kell mutatni, hogy győztes karakterek, mert jelenleg a nehéz pillanatokban nem lépnek elő azok, akiknek kellene. Pedig ez többeknek immár erkölcsi kötelessége is – zárta gondolatait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában